ثبت بیوگرافی در گوگل
ثبت بیوگرافی در ویکی پدیا
تبلیغات

در این مطلب جدید در سال 1403 و سال 2024 ، انواع اسپری آسم و اسپری نارنجی رنگ آسم و اسپری آسم قیمت و قیمت اسپری آسم خارجی و اسپری آسم برای کرونا و اسپری فاستر برای چیست و اسپری آسم دیجی کالا و اسپری سبز آسم و انواع اسپری های تنفسی و نحوه استفاده از اسپری آسم و عوارض اسپری آسم و نحوه نگهداری از اسپری آسم و خرابی اسپری آسم در نم نمک.

آشنایی با انواع اسپری آسم و اسپری های تنفسی و نحوه استفاده از آن

بیماری آسم که با علائم شاخصی نظیر خس خس سینه ، تنگی نفس و سرفه خود را نشان می دهد ، ازجمله بیماری های مزمنی است که مجاری تنفسی و ریه های افراد مختلف در همه سنین را تحت تاثیر قرار داده است. ما در ادامه مطالب از نم نمک به بررسی انواع اسپری آسم برای تنگی نفس پرداختیم . با نم نمک همراه باشید :انواع اسپری آسم و اسپری های تنفسی[نحوه استفاده]انواع اسپری آسم و اسپری های تنفسی[نحوه استفاده]

آشنایی با انواع اسپری آسم و اسپری های تنفسی و نحوه استفاده از آن

یکی از راهکارهای پیشگیری کننده و کنترل کننده علائم و عوارض بیماری آسم استفاده از اسپری های استنشاقی می باشد. به طور کلی بیماری آسم یکی از چالش های بهداشتی مهم و جّدی در ایران و جهان می باشد!

در مواقعی که آسم با راهکارهای پیشگیری کننده و یا درمانی کنترل نشود ، می تواند بر روی کیفیت زندگی فرد مبتلا تاثیر چشمگیری داشته باشد و حتی گاهی می تواند کشنده نیز باشد!

اسپری های استنشاقی برای بیماری آسم

به طور کلی اسپری استنشاقی دستگاهی است قابل حمل ، حاوی یک داروی خاص ، که فرد بیمار می تواند داروی خروجی از آن را با بازدم وارد مجاری تنفسی خود نماید. یکی از مزایای استفاده از اسپری ها آن است که دارو به طور عمده به مجاری تنفسی و ریه ها وارد شده و جذب اندام های دیگر بدن نمی شود و بدین ترتیب عوارض کمتری نسبت به داروهای خوراکی و یا تزریقی دارند!

داروهای مورد استفاده در اسپری ها از رایج ترین داروها برای درمان آسم به شمار می آیند. تاکنون انواع مختلفی از این نوع اسپری های استنشاقی برای بیماران مبتلا به آسم تولید و به بازار عرض شده است که در ادامه به رایج ترین آنها اشاره خواهد شد.

نکته : استفاده از هرگونه دارو و یا اسپری باید حتما با نظر پزشک متخصص صورت گرفته و بدلیل عوارض جانبی داروها و تداخلات آنها با یکدیگر هرگز بدون مشورت با پزشک معالج از دارو یا اسپری استفاده ننمایید!

آشنایی با انواع اسپری آسم و اسپری های تنفسی و نحوه استفاده از آن

انواع اسپری استنشاقی

تاکنون انواع مختلفی اسپری های استنشاقی برای پیشگیری و درمان بیماری آسم تولید و به بازار عرضه شده است. این اسپری ها را می توان بر اساس عملکرد به دو دسته کلی تقسیم نمود :

1- اسپرهای تسکین دهنده (Reliever inhalers)

اسپرهای تسکین دهنده خود به دو شکل اسپرهای سریع الاثر (Short-acting) و طولانی اثر (Long-acting) می باشند. این اسپری ها اغلب حاوی داروی گشاد کننده (متسع کننده) و ریلکس کننده برونش ها و مجاری تنفسی می باشند. به این نوع اسپری ها ، برونکودیلاتور (Bronchodilator) نیز گفته می شود.

اسپرهای حاوی داروهای سریع الاثر در مواقع حملات آسم مورد استفاده قرار گرفته و باعث برطرف شدن سریع علائم بیماری خواهند شد. اما اثرات اسپری های طولانی اثر به طور معمول دیرتر از اسپرهای سریع الاثر بروز یافته و تا مدت طولانی تری باقی خواهند ماند. شایان توجه است از اسپرهای طولانی اثر همراه با اسپرهای استروئیدی به طور معمول برای اهداف پیشگیری کننده استفاده می شود.

آشنایی با انواع اسپری آسم و اسپری های تنفسی و نحوه استفاده از آن

انواع اسپری تسکین دهنده

اسپری سالبوتامول (Salbutamol)

اسپری سالبوتامول یکی از رایج ترین و پرمصرف ترین اسپری های تسکین دهنده سریع الاثر برای برطرف نمودن علائم و حملات آسم می باشد. اسپری سالبوتامول به طور معمول به رنگ آبی تولید شده و در داروخانه ها موجود می باشد. شایان ذکر است اسپری سالبوتامول توسط شرکت های مختلف تجاری با نام های مختلف مانند ونتولین (Ventolin) ، ونتالکس (شرکت سینا دارو) و یا سالبوترکس (شرکت داروسازی جابربن حیان) تولید می شود. اسپری سالبوتامول پس از مصرف باعث شل شدن و ریلکس مجاری تنفسی و همچنین موجب برطرف شدن علائمی مانند سرفه و یا احساس تنگی نفس می شود.

اسپری سالمترول (Salmeterol)

این اسپری حاوی داروی سالمترول می باشد. سالمترول از دسته داروهای گشاد کننده برونش و مجاری تنفسی طولانی اثر بوده و برای مقابله با عوارض حمله حاد آسم مناسب نیست. اثرات سالمترول 10 تا 20 دقیقه بعد از مصرف بروز یافته و تا حدود 12 ساعت دوام دارد. اغلب رنگ اسپری سالمترول سبز می باشد و با نام های تجاری مختلف مانند سالمکس (شرکت سینا دارو) و یا سرونت (Serevent) (شرکت GSK فرانسه)در دسترس می باشد.

اسپری یا کپسول استنشاقی فورمترول (Formoterol)

فورمترول به طور معمول به صورت اسپری و یا کپسول حاوی پودر فومترول در دسترس است. فورمترول برای پیشگیری از عوارض ناشی از حملات آسم و انقباظ مجاری تنفسی استفاده می شود. این داور از جمله داروهای شل کننده برونش ها و مجاری تنفسی طولانی اثر می باشد.

اسپری یا کپسول استنشاقی کرومولین سدیم (Cromolyn Sodium)

اسپری و یا کپسول های حاوی کرومولین سدیم اغلب برای پیشگیری از عوارض ناشی از آسم به عنوان یک گشاد کننده برونش ها و مجاری تنفسی استفاده می شود. با توجه به آنکه اثرات این دارو دیرتر از داورهای سریع الاثر بروز می یابد لذا استفاده از کرومولین سدیم در مواقع حملات و عوارض حاد آسم مناسب نیست!

2- اسپری های پیشگیری کننده (Preventer inhalers)

انواعی از اسپری ها بوده که به طور معمول حاوی داروهای استروئیدی هستند. اسپری های حاوی این داورها اغلب در دوره های زمانی مشخص به طور روزانه برای پیشگیری از بروز علائم و حملات آسم استفاده می شوند. به طور کلی داروهای استروئیدی به عنوان داروهای ضدالتهابی برای کاهش التهاب مجاری تنفسی استفاده می شوند.

آشنایی با انواع اسپری آسم و اسپری های تنفسی و نحوه استفاده از آن

انواع اسپری پیشگیری کننده

این نوع اسپری ، به اسپری های استروئیدی یا ضد التهابی نیز شهرت دارد و انواع آن به صورت زیر دسته بندی شده است :

اسپری بکلومتازون (Beclometasone)

اسپری های حاوی بکلومتازون جزء داروهای استروئیدی (ضدالتهابی) بوده که برای پیشگیری از بروز علائم و حملات آسم بکار می روند. بکلومتازون با کاهش التهاب در برونش ها و مجاری تنفسی می تواند علاوه بر کاهش احساس تنگی نفس ، میزان ترشح موکوس (خلط) را نیز در مجاری تنفسی کاهش دهد. اسپری بکلکس (شرکت سینادارو) ، بکلوتروکس (شرکت دارویی جابربن حیان) ، بکونیز (GSK اسپانیا) ، بکلونازال (ORION فنلاند) و یا بکلیت آکوانیز (CIPLA هند) از انواع آن هستند.

اسپری فلوتیکازون (Fluticasone)

اسپری فلوتیکازون به صورت استنشاقی و یا اسپری بینی از انواع اسپری های استروئیدی بوده که برای مواردی مانند جلوگیری از عوارض بیماری آسم و یا رینیت آلرژیک استفاده می شود. فلوتیکازون همانند سایر داروهای ضدالتهاب و استروئیدی ، با مهار فعالیت سلول های سیستم ایمنی باعث کاهش التهاب در ناحیه مجاری تنفسی و ریه ها می گردد.

آشنایی با انواع اسپری آسم و اسپری های تنفسی و نحوه استفاده از آن

اسپری بودزوناید

اسپری بودزوناید (Budesonide)

اسپری های حاوی داروی بودزوناید ، برای جلوگیری و کنترل بیماری آسم مزمن و همچنین برطرف نمودن علائم رینیت آلرژیک مورد استفاده قرار می گیرند.بودزوناید مانند بکلومتازون و فلوتیکازون نوعی داروی استروئیدی و ضدالتهاب است. نام های تجاری این اسپری در داروخانه ها عبارت است از : اسپری بودسوناید جابر (شرکت دارویی جابربن حیان) ، بودی ایر (CHIESI ایتالیا) ، نبول پالمیکورت (ASTRAZENECA سوئد) و یا بودکورت (CIPLA هند).

اسپری آسم

اسپری آسم متفاوتی برای افراد مختلف مناسب است. اسپری ها می توانند به چهار گروه اصلی تقسیم شوند :

اسپری استنشاقی با میزان داروی قابل تنظیم(MDI)

اسپری آسم MDI استاندارد را در ادامه می بینید. بیشتر از چهل سال است که MDI برای انواع داروها استفاده می شود. این اسپری شامل گاز تحت فشار غیرفعال است که با هر فشار به قسمت بالای اسپری ، دوزی از دارو را خارج می کند. این اسپری به سرعت قابل استفاده و کوچک و به راحتی قابل حمل است. MDI استاندارد بیشترین کاربرد را در بین اسپری های آسم دارد اما بیشتر افراد به بهترین نحو از آن استفاده نمی کنند. اشتباهات رایج شامل :

  • تکان ندادن اسپری قبل از استفاده
  • تنفس آن به صورت سریع یا در زمان نامناسب
  • نگه نداشتن نفس به مدت کافی بعد از تنفس محتوای اسپری آسم

قبلا از گاز CFC به عنوان محرک در اسپری های MDI استفاده میشد اما چون CFC به لایه اوزون آسیب می زند ، از رده خارج شدند. اسپری های آسم جدید بدون CFC به خوبی عمل می کنند و از گازهای محرک متفاوتی که به لایه اوزون آسیب نمی زنند ، در آنها استفاده می شود.

آشنایی با انواع اسپری آسم و اسپری های تنفسی و نحوه استفاده از آن

اسپری breath activated

جایگزین هایی برای MDI استاندارد وجود دارد. بعضی pressurised MDI هستند اما نیازی به فشاردادن سر آن نیست. اسپری autohaler که در ادامه نشان داده شده ، مثالی از این نوع است. مثال دیگری از این گروه که می توان نام برد easi-breath inhaler است. سایر اسپری های breath-activated نیز اسپری پودر خشک نامیده می شوند. این اسپری ها حاوی گاز تحت فشار غیرفعال برای خارج کردن دارو نیستند. برای رهاسازی دوزی از دارو نیازی به فشار دادن اسپری نیست. در عوض با تنفس به داخل ، خروج دوزی از دارو تشدید می شود. موارد زیر تماما breath-activated پودری خشک هستند : Accuhaler، clickhaler، easyhaler، novolizers، turbohaler، twisthaler. لازم اسم تا شما با نفس عمیق ، پودر را وارد ریه های خود کنید.

آشنایی با انواع اسپری آسم و اسپری های تنفسی و نحوه استفاده از آن

دستگاه های spacer با MDI pressurised استفاده می شوند. انواع مختلفی وجود دارد که یکی از آنها را در تصویر مشاهده می کنید. Spacer دارو را مانند مخزنی بین دهان و اسپری نگه میدارد. تا زمانی که شما عمل دم را انجام دهید ، دریچه ای در قسمت دهانی دستگاه تضمین می کند که دارو در spacer نگهداری شده است. انواعی از spacer داریم. موارد زیر مثال هایی از این دستگاه اند : Able Spacer، Aerochamber Plus، Nebuchamber، Optichamber، Volumatic، Vortex

آشنایی با انواع اسپری آسم و اسپری های تنفسی و نحوه استفاده از آن

اسپری آسم به همراه دستگاه spacer

نکاتی درباره استفاده از دستگاه spacer :
  • قبل از از فشردن اسپری ، آن را به خوبی تکان دهید.
  • از محل دهانه اسپری بلافاصله پس از فشار دادن آن ، عمل دم را انجام دهید.
  • بعد از عمل دم ، برای مدتی نفس خود را نگه دارید.
  • قبل از فشردن مجدد اسپری ، چند بار عمل دم و بازدم را انجام دهید. بعد از هربار عمل دم طی استفاده از اسپری ، نفس خود را برای مدتی نگه دارید.
  • بررسی کنید که دریچه با هر تنفس ، باز و بسته می شود.
  • ماسک صورت را می توان در انتهای دریچه برای نوزادان و کودکان قرار داد. با هر تنفس دریچه باز و بسته می شود.
نبولایزر

دستگاه نبولازر داروهای گشادکننده برونش کوتاه اثر را از حالت مایع به حالت بخار مانند آیروسول درمیاورد. شما با استفاده از ماسک طی عمل دم ، از داروها استفاده می کنید. دستگاه های نبولایزر موثرتر از اسپری های نرمال نیستند. اما این دستگاه در افرادی که به شدت با تنفس احساس خستگی می کنند یا افرادی که به شدت دچار تنگی نفس هستند ، بسیار مفید است. نبولازرها در بیمارستان ها به صورت بالقوه برای حمله شدید آسم ، زمانی که دوز زیادی از دارو نیاز است استقاده می شود.

چون دستگاه های spacer مدرن به خوبی نبولایزرها دوز بالایی از دارو را تحویل می دهند ، امروزه از نبولایزرها کمتر استفاده می شود. نیازی به تنظیم گر برای استفاده از نبولایزر ندارید و فقط باید عمل دم و بازدم را انجام دهید و با انجام عمل دم ، دارو را وارد بدن می کنید.

چگونه ازMDI استفاده می شود

اسپری آسم متفاوتی وجود دارد. بنابراین دستگاه هایتان را بررسی کنید.

  • ابتدا اسپری آسم را آماده کنید. لازم است این کار را وقتی برای اولین بار یا بعد از دو هفته یا بیشتر از اسپری استفاده می کنید ، انجام دهید.
  • پنج ثانیه آن را تکان دهید و آن را سمت خود بگیرید و به سمت پایین فشار دهید.
  • چند ثانیه صبر کنید و این کار را مجدد انجام دهید
  • سپس این کار را دوبار دیگر انجام دهید تا مجموعا چهار بار شود.
چگونه اسپری آسم MDI بدون spacer استفاده کنیم
  • به مدت پنج ثانیه آن را تکان دهید.
  • با انگشت اشاره ، اسپری را از بالا و با انگشت شست آن را از پایین نگه دارید. در صورت نیاز به Spacer با دست دیگر آن را نگه دارید.
  • عمل بازدم را انجام دهید.
  • دهانه اسپری را بین دندان های خود نگه دارید و لب هایتان را محکم ببندید.(مطمئن شوید که زبانتان ، دهانه را مسدود نمی کند)
  • همچنین می توانید دهانه اسپری را به پهنای دو انگشت از دهان خود با فاصله نگه دارید.
  • اسپری را فشار داده و تا زمانی که ریه هایتان کاملا از هوا پر شود نفس بکشید. حدودا4-6 ثانیه
  • دارو را در ریه هایتان تا زمانی که بتوانید ، نگه دارید(5-10ثانیه زمان خوبیست) سپس عمل بازدم را انجام دهید.
  • اگر بار اول نفس کافی دریافت نکردید ، 15-30 ثانیه صبر کنید و مجددا انجام دهید. به یک باره دوبار اسپری را فشار ندهید.
  • دهانه اسپریرا ببندید.
  • در صورتی که اسپری محتوای استروئید باشد ، دهانتان را بشوئید.
چگونه از یک اسپری آسم پودر خشک استفاده کنیم
  • دهانه آن را خارج کنید.
  • عمل بازدم را به آرامی انجام دهید.
  • دهانه اسپری را بین دندانتان قرار دهید و لب هایتان را به دور آن ببندید.
  • 2-3ثانیه با دهانتان نفس عمیق بکشید.
  • اسپری را خارج کرده و نفس تان را تا زمانی که بتوانید ، نگه دارید.(10-4 ثانیه کافی است)
  • به آرامی عمل بازدم را انجام دهید.
چگونه اسپری خود را تمیز کنید

شما باید هفته ای یک بار اسپری خود را تمیز کنید تا دارو تجمع نیابد و باعث انسداد در دهانه اسپری شود.

MDI :
  • درپوش اسپری و کانیستر را باز کنید.
  • کانیستر را نشویید یا در آب قرار ندهید.
  • شیر آب گرم را به سر و انتهای درپوش به مدت60-30 ثانیه بگیرید.
  • از دستمالی نرم برای خارج کردن هر دارویی که تجمع پیدا کرده ، استفاده کنید.
  • اجازه دهید درپوش کاملا خشک شود.
  • در صورتی که قبل از خشک شدن درپوش به اسپری نیاز پیدا کردید ، کانیستر را جاگذاری کرده و اسپری را دور از صورت خود قرار داده و دوبار قبل از استفاده یتان آن را فشار دهید.

با آب و صابون آن را نشوئید. دهانه را با دستمالی خشک تمیز کنید. برای اطلاعات بیشتر دستورالعمل را بررسی کنید.

آشنایی با انواع اسپری آسم و اسپری های تنفسی و نحوه استفاده از آن

آیا عوارضی از اسپری ها را تجربه کرده اید؟

در دوزهای استاندارد اسپری ، مقدار دارو در مقایسه با نوع قرص و محلول دارو کمتر است. بنابراین عوارض دارو در این حالت نسبت به حالت قرص و محلول بسیار کمتر است و این یکی از مزیت های اسپری آسم است. با این حال عوارض جانبی در بعضی از افراد اتفاق می افتد. در ادامه فقط عوارض مهم و شایع آورده شده.

یکی از مشکلاتی که ممکن است در استفاده از اسپری استاندارد رخ دهد این است که پشت گلویتان زخم شود. ممکن است در دهانتان برفک ایجاد شود. برفک می تواند به راحتی طی یک دوره استفاده از داروی مکیدنی یا نگه داشتن محلول دارو در دهان ، برطرف شود. همچنین ممکن است احساس کنید که صدایتان خشن تر شده است.

اگر بعد از استفاده از اسپری محتوای استروئید دهان و دندانتان را بشوئید ، با احتمال کمتری دچار زخم گلو یا برفک می شوید. همچنین بعضی از دستگاه های اسپری مانند spacer با احتمال کمتری مشکلات گلویی ایجاد می کنند. تغییر دستگاه اسپری ممکن است در مشکلات دهانی و برفک کمک کننده باشد.

استفاده از دوزبالای اسپری آسم استروئیدی در طولانی مدت ممکن است ریسک پوکی استخوان را بالا ببرد. می توانید برای جلوگیری از آن ورزش منظم و رژیم غذایی سرشار از کلسیم داشته باشید و از سیگار کشیدن بپرهیزید.

کودکانی که از اسپری آسم استروئیدی در طولانی مدت استفاده می کنند باید رشدشان کنترل شود. ریسک کمی وجود دارد که استروئید از ریه ها عبور کرده و وارد بدن شود(از طریق جریان خون) تا باعث تاخیر در رشد شود. داروهای استروئیدی ممکن است باعث بدتر شدن افسردگی و سایر مشکلات روانی شود. این مشکل بیشتر در استفاده از قرص های استروئیدی اتفاق می افتد تا اسپری آنها. حتی شکل شدیدی از مشکل روانی که سایکوزیس نامیده می شود ، به ندرت ممکن است توسط اسپری آسم استروئیدی تشدید شود.

کدام دستگاه اسپری برای استفاده بهتر است؟

بستگی به عوامل مختلفی دارد ، از جمله :

  • راحتی : بعضی از اسپری را کوچک اند و به راحتی می توانند در جیب جا شوند و سریعا می توان از آنها استفاده کرد. برای مثال اسپری MDI استاندارد
  • سن : کودکان زیر شش سال به طور معمول نمی توانند از اسپری پودری خشک استفاده کنند؛ چون نیاز به نفس عمیق برای دریافت دارو از طریق اسپری است. کودکان زیر 12 سال به طور معمول نمی توانند از اسپری MDI استاندارد بدون Spacer استفاده کنند. در بعضی از بزرگسالان استفاده از اسپری های MDI دشوار است.
  • عوارض جانبی : بعضی از داروهای اسپری به پشت گلو ضربه وارد می کنند ، می توانند باعث ایجاد برفک در دهان شوند. این موارد در دوز بالایی از اسپری های استروئیدی بیشتر رخ می دهند. هنگام استفاده از Spacer ضربه به گلو کمتر اتفاق می افتد؛ بنابراین در صورت بروز مشکلات گلو یا در صورت استفاده از دوز بالایی از اسپری های استروئیدی ، ممکن است استفاده از spacer پیشنهاد شود.
  • گاهی استفاده از اسپری به ترجیح فرد بستگی دارد : در صورتی که احساس خوبی در استفاده از یکی از این دستگاه ها نداشتید ، می توانید به پزشک خود اطلاع دهید تا انواع دیگری را به شما نشان دهند.

بیوگرافی

پیج اینستاگرام نم نمک

این مطلب مفید بود؟
(4 رای)
100%

نظر دادن