ثبت بیوگرافی در گوگل
ثبت بیوگرافی در ویکی پدیا
تبلیغات

در این مطلب جدید در سال 1403 و سال 2024 ، درمان گیاهی بیماری ادیسون و بیماری آدیسون pdf و بیماری آدیسون در کودکان و بیماری آدیسون ppt و بیماری آدیسون در سگ و درمان گیاهی ضعف غدد فوق کلیوی و بیماری کوشینگ و درمان نارسایی آدرنال را در نم نمک بخوانید.

علت و علائم بیماری آدیسون و روشهای درمان آن

به هورمونهای مترشحه از بخش قشری غده فوق کلیوی کورتیکواستروئیدها (Corticosteroids) گفته می شود. کورتیکواستروئیدها به دو گروه عمده مینرالوکورتیکوئیدها (mineralocorticoids) مانند آلدوسترون و گلوکوکورتیکوئیدها (glucocorticoids) مانند کورتیزول تقسیم بندی می شوند.علت و علائم بیماری آدیسون و روشهای درمان آنعلت و علائم بیماری آدیسون و روشهای درمان آن

مینرالوکورتیکوئیدها در تنظیم آب و الکترولیتها در بدن نقش دارند. گلوکوکورتیکوئیدها نقشهای مختلفی در بدن دارند از جمله کاهش التهاب ، تخفیف واکنشهای ایمنی ، تاثیر بر متابولیسم و افزایش قند خون.

بیماری آدیسون ، ناشی از شکست نسبی یا کامل لایه بیرونی غده فوق کلیوی (قشر آدرنال) است. هورمون های غده آدرنال بسیاری ازکارهای بدن را کنترل میکند. در بیماری آدیسون ، فرد دچارکمبود مزمن کورتیزول ، آلدوسترون و آدرنال آندروژن (هورمون ساخته شده در غده فوق کلیوی) می شود. وقتی بدن دچار کمبود این هورمون می شود ، در نتیجه می تواند سطوح بالای پتاسیم و سطوح پایین نمک ، باعث عدم تعادل الکترولیت در بدن می شود.

بیماری آدیسون (نارسایی غده فوق کلیوی ) عبارت است از تخریب تدریجی و پیش رونده غدد فوق کلیوی که در بالای کلیه ها قرار دارند. غدد فوق کلیوی چندین هورمون ترشح می کنند که برای بعضی از کارهای بدن ضروری هستند.

این هورمونها کمک می کنند تا تعادل مایعات بدن حفظ شود.

آنها همچنین در کارهای زیر نقش دارند :

سوخت و ساز قند و پروتئین ، حفظ فشار خون ، و پاسخ به استرس جسمانی . بیماری آدیسون نادر است ، اما می توان آن را در هر سنی دید. شیوع آن در مردان و زنان تقریبا برابر است . باید توجه داشت که علایم بیماری ممکن است به آهستگی و در طی چند ماه تا چند سال بروز کنند.

انواع آدیسون

دو نوع بیماری آدیسون وجود دارد :

- اگر غده فوق کلیه به دلیل وجود مشکل در خودش ، به مقدار کافی هورمون تولید نکند ، به نام "نارسایی اولیه غده فوق کلیه" خوانده می شود.

- اگر غده فوق کلیه تحت تاثیر دیگر مشکلات بدن به مقدار کافی هورمون تولید نکند ، به نام "نارسایی ثانویه غده فوق کلیه" خوانده می شود.

نارسایی اولیه غده فوق کلیه

این نوع از بیماری آدیسون وقتی رخ می دهد که کورتکس غده فوق کلیه آسیب ببیند و به مقدار کافی هورمون تولید نکند. یکی از دلایل این نارسایی ، بیماری خود ایمنی بدن می باشد ، یعنی سیستم ایمنی بدن ، کورتکس غده فوق کلیه را نمی شناسد و در نتیجه به آن حمله می کند.

دلایل دیگر نارسایی اولیه غده فوق کلیه عبارتند از : بیماری سل ، عفونت های غده فوق کلیه ، ایدز ، انتشار سرطان و رسیدن به غده فوق کلیه و خونریزی در غده فوق کلیه.

نارسایی ثانویه غده فوق کلیه

نارسایی غده فوق کلیه می تواند در اثر بیماری غده هیپوفیز باشد.

غده هیپوفیز هورمونی به نام آدرنوکورتیکوتروپیک ( ACTH) ترشح می کند. این هورمون باعث تحریک کورتکس غده فوق کلیه و ساخت هورمون های این بخش می شود. لذا اگر به مقدار کافی ACTH ساخته نشود ، موجب تولید کم هورمون های غده فوق کلیه می گردد. لازم به ذکر است ، حتی در مواقعی که غده فوق کلیه سالم است ، کمبود ترشح ACTH منجر به نارسایی فوق کلیه می گردد. به همین خاطر این عارضه را به نام نارسایی ثانویه غده فوق کلیه می خوانند.

از دلایل دیگر این نارسایی عبارت است از : افراد مصرف کننده کورتیکواستروئیدها مثل بیماران آسمی و آرتریتی. همین طور بیمارانی که ، به طور ناگهانی کورتیکواستروئید را قطع می کنند.

علت بیماری آدیسون

بیماری آدیسون بیماری نادری است که شیوع آن در مردان و زنان تقریبا برابر است. علایم بیماری ممکن است به آهستگی و در طی چند ماه تا چند سال بروز کنند و در هر سنی قابل مشاهده است.

علت بیماری معمولا عبارت است از تخریب تدریجی و پیش روندة غدد فوق کلیوی احتمالا به دلیل خود ایمنی. البته نارسایی غدد فوق کلیوی ممکن است به دنبال بیماری های زیر نیز ایجاد شود : سل ، سرطان ، بیماریهای هیپوفیز و قطع ناگهانی مصرف کورتون

علائم بیماری آدیسون

  • احساس ضعف و خستگی
  • دل درد و حالت تهوع و اسهال
  • کاهش اشتها و وزن
  • اسهال
  • سردرد
  • تعریق
  • احساس سردی بدن در تمام ساعات
  • تغییر رفتار و خلق و خوی (افسردگی ، پرخاشگری)
  • کاهش فشار خون تا وضعیت از حال رفتگی
  • تیرگی رنگ پوست
  • پیدایش لکه های سفید روی پوست
  • ریزش مو
  • تکه تکه شدن پوست
  • علاقه زیاد به خوردن نمک
  • درد عضلانی یا درد مفصلیافسردگیزود رنجی و تحریک پذیری

برخی از این علائم به دلیل دفع سدیم و نمک در ادرار است.

تشخیص آدیسون

در تشخیص به جز علائم بالینی ، آزمایش ها پاراکلینیکی نیز بسیار مفیدند. در آزمایش خون ما اغلب کاهش سدیم و قند و افزایش کلسیم ، پتاسیم و ائوزینوفیلها و اسیدوز متابولیک داریم. یکی از مهمترین تست های تشخیصی در خصوص این بیماری بررسی پاسخ غده فوق کلیوی به ترشح هورمون هیپوفیزی ACTH می باشد (ACTH stimulation test). در این آزمایش پس از اندازه گیری سطح کورتیزول پلاسما ، آنالوگ صنعتی هورمون ACTH (هورمون هیپوفیزی) (tetracosactide) را تزریق می کنیم. بدیهی است در افراد مبتلا به نارسایی غده آدرنال تزریق این هورمون موجب افزایش قابل توجه ترشح کورتیزول نخواهد شد.

عوامل افزایش دهنده خطر

  • استرس
  • دیابت شیرین (مرض قند)
  • جراحی
  • درمان ضد انعقادی

علت و علائم بیماری آدیسون و روشهای درمان آن

درمان آدیسون

درمان با جایگزینی هورمونهای آدرنال (معمولا به صورت خوراکی) می باشد. کمبود گلوکوکورتیکوئیدها با مصرف قرص خوراکی هیدروکورتیزون یا پردنیزولون جبران می شود. برای کمبود آلدوسترون از فلودروکورتیزون (fludrocortisone) استفاده می شود.این بیماری برای تمام عمر گریبانگیر بیمار خواهد بود ولی با درمان مناسب اغلب بیماران زندگی خوبی دارند.

عواقب مورد انتظار

اگر این بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود ، علایم را می توان با هورمون درمانی کنترل و یک زندگی طبیعی و بدون دردسر داشت . در مراحل پیشرفته ، این بیماری ، چنانچه درمانی برای آن انجام نشود ، به مرگ منتهی خواهد شد.

عوارض احتمالی

ایجاد یک حالت وخیم به دنبال آسیب جسمانی یا بروز یک بیماری . این حالت «بحران غدد فوق کلیوی » نیز نامیده می شود. علایم در این حالت برجسته و شامل مواردی چون درد ، ضعف ، کاهش فشارخون ، بالا یا پایین بودن حرارت بدن و غش می شود. اشتباه گرفتن این بیماری با یک بیماری روانی استعداد ابتلا به عفونت ها

اصول کلی درمان

آزمایش های تشخیصی ممکن است شامل آزمایش مِتی راپون برای سنجش عملکرد غدد فوق کلیوی باشند. این بیماری برای تمام عمر گریبانگیر بیمار خواهد بود. اگر مبتلا به این بیماری هستید ، سعی کنید تا اصول مراقبت از خود را فرا بگیرید. توجه دقیق به زمانبندی مصرف داروها بسیار حیاتی است .

در مورد «بحران غدد فوق کلیوی » و ارتباط آن با استرس جسمانی (عفونت ، جراحی ، یا صدمات جسمانی ) اطلاعات خود را افزایش دهید. به هر پزشک یا دندانپزشکی که مراجعه می کنید ، وی را از بیماری خود آگاه سازید. اگر در جایی زندگی می کنید یا به جایی قصد مسافرت دارید که خدمات پزشکی چندان در دسترس نیست ، باید دستورالعمل مربوط به تزریق کورتیزون را در شرایط اورژانس فرار بگیرید.

یک دست بند یا گردن آویز مخصوص همراه داشته باشید که روی آن مشخص شده باشد که شما آدیسون دارید و ضمنا دارو و دوز مصرفی نیز روی آن قید شده باشد. مراقب باشید واکسیناسیون شما به روز باشد ، از جمله واکسیناسیون آنفلوآنزا و ذات الریه بستری شدن به هنگام «بحران غدد فوق کلیوی »

درمان سنتی بیماری آدیسون

مصرف ریشه شیرین بیان در آغاز بیماری ، اثر درمانی در بیماری آدیسون ظاهر میشود. برای این کار ریشه له شده شیرین بیان را به صورت مخلوط با مقدار کمی آب نیم گرم ، 3 مرتبه در روز مصرف کنید.
داروها

برای شما یکی از چندین نوع مختلف از داروهای کورتیزونی تجویز خواهد شد. همچنین در اغلب موارد ، نیاز به یک مینرالوکورتیکویید برای کنترل تعادل نمک و مواد معدنی وجود دارد. زمانبندی مصرف داروها را دقیقا رعایت نماید. هرگز داروی خود را بدون نظر پزشک تغییر ندهید یا حذف نکنید.

فعالیت

هیچ محدودیتی برای آن وجود ندارد.

رژیم غذایی

ممکن است نیاز به یک رژیم غذایی خاص وجود داشته باشد (مثلا ، رژیمی که جهت حفظ تعادل سدیم و پتاسیم یا افزایش کربوهیدرات یا پروتئین دریافتی تجویز می شود).

برخی از اثرات بیماری آدیسون بر بارداری

در میان بسیاری از بیماری های خود ایمنی ، آدیسون بسیار دیر تشخیص داده می شود.دلیل آن این می باشد که علائم آن بسیاری مواقع مبهم می باشد(خستگی ، ضعف ، کاهش وزن و حالت تهوع) و این بیماری نسبتا نادر می باشد. همچنین یک بیماری ناشناخته می باشد. با این حال ممکن است خیلی از زنان باردار نگران ابتلای خود به بیماری آدیسون باشند. در حقیقت ، قبل از پیدایش درمان استروئید ، آدیسون موجب عوارض شدیدی در بارداری می شد. در حال حاضر زنان باردار مبتلا به این بیماری ممکن است به طور جزئی دچار خطر زایمان زود رس و وزن کم نوزاد شوند.اما اکثر آنها ممکن است به موقع زایمان کنند و بچه هایی سالم به دنیا بیاورند. درمان آن عبارتند از کورتیکوستروئیدهای جایگزین با یا بدون داروهای اضافی برای جایگزینی آندروژن می باشد. اغلب زنان در مورد مصرف استروئیدها در دوران بارداری نگران هستند ، اما باید متذکر شد که استروئیدها جایگزین چیزی است که بدن شما از دست داده است.زنان در طول بارداری به افزایش استروئیدها نیاز دارند. برای اینکه مطمئن شوید با پزشک خود مشورت کنید.
 

علائم و درمان بیماری آدیسون در طی بارداری

بر خلاف بسیاری از بیماری های خود ایمنی دیگر ، علائم آدیسون در بارداری کاهش می یابد (برای مثال برخی از افراد مبتلا به لوپوس متوجه کاهش درد در دوران بارداری خود می شوند) دلیل آن هم تخریب غده های آدرنال می باشد.بیماری شما در بارداری باید حتما توسط پزشک کنترل شود.هرچه قدر که به اواخر بارداری نزدیک می شوید باید سطوح درمانی افزایش یابد.
 

علائم شروع بیماری آدیسون در بارداری

خوشبختانه ، شروع بیماری آدیسون در بارداری بسیار نادر می باشد.حالت تهوع بیش از حد ، فشار خون پایین ، برنزه شدن ناگهانی پوست ، همه می توانند نشان دهنده شروع بیماری آدیسون باشند.متاسفانه به جز برنزه شدن ناگهانی پوست ، بقیه جزو علائم بارداری می باشد و در بعضی مواقع علائم آ« بسیار دیر تشخیص داده می شود و یا حتی تشخیص داده نمی شود.وقتی آدرنال ها تخریب می شوند ، از این رو نمی توانند باعث بدتر شدن این بیماری شوند.با این وجود ، اگر به بدن فشار وارد آید ، دارو باید افزایش یابد(کارکرد غده های ادرنال ، تولید استروئید را در هنگام استرس و فشار افزایش می دهند.)
در این شرایط به پزشک خود مراجعه نمایید

اگر شما یا یکی از اعضای خانواده تان علایم بیماری آدیسون را دارید ، به خصوص علایم «بحران غدد فوق کلیوی ». در این صورت فورا مراجعه نمایید. «بحران غدد فوق کلیوی » یک اورژانس است . در صورتی که بعد از مراجعه و تشخیص ، یکی از حالات زیر پیش آید : ـ علامت عفونت مثل تب ، لرز ، درد عضلانی ، سردرد و منگی . ـ آسیب جدی مثل شکستگی استخوان ، در رفتگی مفصل ، یا آسیب داخلی اعضا اگر قرار است تحت یک عمل جراحی غیراورژانس و برنامه ریزی شده قرار بگیرد یا به هر علت نیاز به بیهوشی دارید. اگر دچار علایم جدید و نامنتظره بروز کرده اند. داروهای مورد استفاده برای درمان ممکن است عوارض جانبی به همراه داشته باشند.

از آن جمله عبارتند از :

  • برآمده شدن شکم
  • نازک شدن اندام ها
  • پف کردن صورت و چشم ها
  • آکنه
  • رشد مو روی صورت

بیوگرافی

پیج اینستاگرام نم نمک

این مطلب مفید بود؟
(2 رای)
60%

نظر دادن