روز جهانی معدنکاران چه روزی است؟
15 آذر 1404 روز جهانی معدنکاران است.
برابر با 6 دسامبر
روز ملی معدنکاران روز تجلیل از خدمات معدنچیان در سراسر جهان است حتی با ساده ترین کلام ها . روز ملی معدنچی سالگرد بدترین حادثه معدنکاری تاریخ در 6 دسامبر 1907، در مونوگا ، ویرجینیا غربی است. این فاجعه منجر به کشته شدن 362 معدنچی شد. در سال 2009، تصمیم بر این شد که هر ساله در 6 دسامبر این روز رعایت می شود. بخش سرگرمی نم نمک این روز را بهانه ای دانست تا به جزئیاتی هرچند مختصر درباره این شغل پراهمیت بپردازد.
معدن چیست؟
معدن محلی است که در آن انواع فلزات و سنگهای گرانبها انباشته شده اند. به عمل استخراج کانی های ارزشمند یا مواد از معادن را معدن کاری می گویند. از راه معدن کاری هر گونه موادی که نمی توان آن را از راه کشاورزی یا ساخت مصنوعی در آزمایشگاه و کارخانه به دست آورد را می توان به دست آورد.
معادن تامین کننده مواد اولیه مورد نیاز بسیاری از صنایع می باشند و نقش تعیین کنندهای در خود کفایی صنعتی ، ایجاد اشتغال مولد و افزایش تولید ناخالص ملی و درآمد سرانه یک کشور دارند. منابع معدنی یکی از مهمترین و اساسی ترین پایههای اقتصاد هر کشور را تشکیل میدهند. سهم معدن در اقتصاد ایران بیشتر از تجارت و حتی صنعت است.
تاریخچه شغل معدن در ایران
ایران به علت داشتن پوسته ای ناهمگن وتاثیر حوادث مختلف زمین شناسی در شکل گیری آن ، تقریبا از تمامی مواد معدنی دنیا برخوردار است.بهره برداری وکشف معادن و ذوب سنگ معدنها و استخراج فلزات به دوران باستان برمی گردد. در تل ابلیس کرمان نمونه هایی ازسنگ معدن یافت شده حدود 6000 سال قدمت دارند. معادن ذغال سنگ ، نیکل ، کبالت ، نقره ، گوگود ، و اورانیوم از مهم ترین معادن ایران هستند.
مشکلات و عوارض جسمی کار در معادن
کار در معدن از چند لحاظ جزو مشاغل سخت به شمارمی رود زیرا اکثر معادن در خارج از شهر قرار دارند و کار در معادن به معنی کار در خارج از محیط شهری ست. از سختی های دیگر معدنکاری کار در محیط های سخت مانند تونلها است. کارگران و تکنسین های معادن اغلب باید تحرک داشته و مدت طولانی سرپا بایستند. همچنین استفاده از تجهیزات ایمنی راه رفتن و نفس کشیدن را برای آنان سخت می کند.
قرار گرفتن در معرض آلودگی های محیطی از دیگر سختی های معدنکاری است و معدنکاران عزیز در خطر ابتلا به مشکلات زیر هستند :
- خطرات فیزیکی در پی ریزش صخره ، حریق ، انفجار ، تصادفات ، سقوط از ارتفاع و…
- افت شنوایی زیرا کنترل صدا در معدن امروز امری دشوار بوده و مشکل افت شنوایی ناشی از صدا در معدن امری معمول برای کارگران معدن است.
- گرما و رطوبت ، ارتعاش پرتوها و تاریکی از عوامل مشکل زای دیگر در معادن هستند.
- پرتوهای رادون و مواجهه با ذرات حاصل از سوخت موتورهای دیزلی در معادن زیرزمینی خطر ابتلا به سرطان ریه را بالا می برند.
- مواجهه با تشعشعات مادون قرمز در فرآیندهای ریخته گری منجر به تنش گرمایی و آب مروارید می شود.
- مسمومیت ناشی از تنفس بخارات جیوه نیز تهدیدی برای سلامتی کارگران معدن است.
- در اغلب معادن زغال سنگ ، اغلب ارتفاع سقف محل کار آنقدر کم است که کارگر قادر نیست به طور ایستاده کار کند ، بنابراین مجبور است به طور خمیده و یا روی زانوی خود و گه گاه به طور درازکش کار کند که این شرایط غیر طبیعی و یکنواخت کار باعث وارد شدن فشار زیادی به زانوها و بازوهای کارگر می شود.