ثبت بیوگرافی در گوگل
ثبت بیوگرافی در ویکی پدیا
تبلیغات

در این مطلب جدید در سال 1403 و سال 2024 ، روز عرفه و اعمال روز عرفه مفاتيح الجنان و خلاصه اعمال روز عرفه و روز عرفه چه روزی است و اعمال واجب روز عرفه برای حاجی و اعمال واجب روز عرفه برای حجاج و روز عرفه چه روزیست و دعای عرفه و غسل روز عرفه و اعمال روز عرفه و زیارت امام حسین در عرفه و استجابت دعا در روز عرفه و ویژگی های روز عرفه و روز عرفه چه روزی است و عرفات را در نم نمک بخوانید.

اعمال مخصوص روز عرفه و ذکر و دعای آن

شب نهم ماه ذی الحجه برابر است با روز عرفه که یکی از روزهای مهم برای شیعیان جهان است. با وجود اینکه روز عرفه «عید» نامگذاری نشده است ، اما برای تمام شیعیان همچون عید ، بزرگ و مقدس است. در این روز خداوند متعال ، بندگان خود را به عبادت دعوت نموده و سفره ای از نعمات و فضل خود را برای آنها گسترانیده است. انجام برخی اعمال در این زمان مشخص ، موجب نزدیک شدن به خداوند و کسب خیربیشتر در دنیا و آخرت می شود. این شب در ماه ذالحجه یکی از شب های متبرک و شب مناجات با قاضی الحاجات است و توبه در آن شب پذیرفته و دعا و حاجات مستجاب می شود. ثواب عبادت در این شب ، برابر است با صد و هفتاد سال عبادت.اعمال روز عرفه و ذکر و دعای آن + نماز و غسلاعمال روز عرفه و ذکر و دعای آن + نماز و غسل

روز عرفه چیست

فضیلت های روز عرفه

رسول خدا (ص) می فرمایند:ما مِن یَومٍ أکثَرَ أن یُعتِقَ اللَهُ فِیهِ عَبدَا مِنَ النارِ مِن یَومِ عَرَفَهَ؛ خداوند در هیچ روزی به اندازه روز عرفه ، بندگان را از آتش دوزخ نمی‏ رهاند. (صحیح مسلم ، ج 4، ص 107)

امیر المومنین علی (ع) می فرمایند:مِنَ الذُنوبِ ذُنوبٌ لاتُغفَرُ إلا بِعَرَفَاتٍ؛ برخی از گناهان جز در عرفات بخشوده نمی‏ شوند. (دعائم الاسلام ، ج 1، ص 294)

امام زین العابدین (علیه السلام) در روز عرفه صدای سائلی را که از مردم کمک می نمود شنید ، و به او فرمود:وای بر تو آیا از غیر خدا سوال می کنی در این روز و حال آن که امید می رود در این روز برای بچه های در شکم که فضل خدا شامل آنها شود و سعید گردند.

امام صادق‏ (ع) نیز می فرمایند:تَخَیَر لِنَفسِکَ مِنَ الدُعاءِ ما أحبَبتَ واجتَهِد ، فإنَهُ (یَومَ عَرَفَه) یَومُ دُعاءٍ و مَسألَهٍ؛ هر چه می‏خواهی برای خود دعا بخوان و در دعا کردن بکوش که روز عرفه ، روز دعا و درخواست است. (التهذیب الأحکام ، ج 5، ص 182)

اعمال روز عرفه

1. غسل

2. زیارت امام حسین (ع)

ثواب خواندن زیارت امام حسین (ع) برابر با هزار حج و هزار عمره و هزار جهاد بلکه بالاتر است و احادیث در کثرت فضیلت زیارت آن حضرت در این روز متواتر است و اگر کسی توفیق یابد که در این روز در تحت قُبه مقدسه آن حضرت باشد ثوابش کمتر از کسی که در عرفات باشد نیست ، بلکه زیاده و مقدم است.

3. نماز روز عرفه

دو رکعت نماز بعد از نماز عصر و قبل از خواندن دعاهای عرفه در زیر آسمان به جا آورده شود ، در رکعت اول بعد از حمد توحید و در دویم بعد از حمد قُل یا اَیهَا الکافِروُنَ بخواند بعد از آن چهار رکعت نماز گذارد در هر رکعت بعد از حمد توحید پنجاه مرتبه بخواند. نزد حق تعالی به گناهان خود اعتراف کند تا گناهانش آمرزیده شده و از ثواب عرفات بهره مند شود. سپس مشغول شود به اعمال و ادعیه عرفه که از حُجَج طاهِرِهِ صَلَواتُ اللهِ عَلَیهِم روایت شده است.(وسائل الشیعة ، ج8، ص183)

استجابت دعا در روز عرفه

4.ذکر معروف روز عرفه از حضرت امام صادق علیه السلام :

خواندن دعای امام حسین علیه السلام و دعای ام داود در روز عرفه سفارش شده است.

پس بگو اَللهُمَ اِنی اَسئَلُک یا مَن هُوَ اَقرَبُ اِلَیَ مِن حَبلِ الوَریدِ یا

خدایا از تو خواهم ای کسی که او نزدیکتر است به من از رگ گردن ای

مَن یحوُلُ بَینَ المَرءِ وَقَلبِهِ یا مَن هُوَ بِالمَنظَرِ الاَعلی وَبِالاُفُقِ

که حائل شود میان انسان و دلش ای که او در دیدگاه اعلی است و در افق

المُبینِ یا مَن هُوَ الرَحمنُ عَلَی العَرشِ استَوی یا مَن لَیسَ کمِثلِهِ

آشکاری است ای که او بخشاینده است و بر عرش استیلا دارد ای که نیست مانندش

شَیءٌ وَهُوَ السَمیعُ البَصیرُ اَسئَلُک اَن تُصَلِیَ عَلی مُحَمَدٍ وَ الِ مُحَمَدٍ

چیزی و او شنوا و بینا است از تو خواهم که درود فرستی بر محمد و آل محمد

و بخواه حاجت خود را که برآورده خواهد شد انشاءالله تعالی پس بخوان این صَلَوات را که از حضرت صادق علیه السلام منقول است که هر که بخواهد مسرور کند محمد و آل محمد را در صَلَوات بر ایشان بگوید:

اَللهُمَ یا اَجوَدَ مَن اَعطی وَیا خَیرَ

خدایا ای بخشنده ترین عطابخشان و ای بهترین

مَن سُئِلَ وَیا اَرحَمَ مَنِ استُرحِمَ اَللهُمَ صَلِ عَلی مُحَمَدٍ وَآلِهِ فِی

درخواست شدگان و ای مهربانترین کسی که از او مهربانی جویند خدایا درود فرست بر محمد و آلش در

الاَوَلینَ وَصَلِ عَلی مُحَمَدٍ وَآلِهِ فِی الاخِرینَ وَصَلِ عَلی مُحَمَدٍ

زمره پیشینیان و درود فرست بر محمد و آلش در زمره پسینیان و درود فرست بر محمد

وَآلِهِ فِی المَلاَءِ الاعلی وَصَلِ عَلی مُحَمَدٍ وَآلِهِ فِی المُرسَلینَ

و آلش در ساکنین عالم بالا و درود فرست بر محمد و آلش در زمره مرسلین

اَللهُمَ اَعطِ مُحَمَدا وَآلَهُ الوَسیلَةَ وَالفَضیلَةَ وَالشَرَفَ وَالرِفعَةَ

خدایا عطا کن به محمد و آلش مقام وسیله و فضیلت و شرف و رفعت

وَالدَرَجَةَ الکبیرَةَ اَللهُمَ اِنی آمَنتُ بِمُحَمَدٍ صَلَی اللهُ عَلَیهِ وَآلِهِ

و درجه بلند خدایا من ایمان آوردم به محمد صلی الله علیه و آله

وَلَم اَرَهُ فَلا تَحرِمنی فِی القِیمَةِ رُویتَهُ وَارزُقنی صُحبَتَهُ وَتَوَفَنی

با اینکه او را ندیده ام پس در روز قیامت از دیدارش محرومم مفرما و مصاحبت و همنشینی او را روزیم فرما

عَلی مِلَتِهِ وَاسقِنی مِن حَوضِهِ مَشرَبا رَوِیا سآئِغا هَنَیئا لا اَظمَاءُ

و بر کیش او بمیرانم و بنوشانم از حوض او (حوض کوثر) نوشاندنی سیراب و جانبخش و گوارا که

بَعدَهُ اَبَدا اِنَک عَلی کلِشَیءٍ قَدیرٌ اَللهُمَ اِنی آمَنتُ بِمُحَمَدٍ صَلَی

پس از آن هرگز تشنه نشوم که براستی تو بر هرچیز توانایی خدایا من ایمان آورده ام به محمد صلی

اللهُ عَلَیهِ وَآلِهِ وَلَم اَرَهُ فَعَرَفنی فِی الجِنانِ وَجهَهُ اَللهُمَ بَلِغ مُحَمَدا

الله علیه وآله و او را ندیده ام پس در بهشت رویش را به من نشان ده خدایا برسان به محمد

صَلَی اللهُ عَلَیهِ وَآلِهِ مِنی تَحِیةً کثیرَةً وَسَلاما

صلی الله علیه و آله از جانب من تحیتی بسیار و سلامی

5.در آخر روز عرفه این دعا خوانده شود :

یا رَبِ اِنَ ذُنُوبی لا تَضُرُکَ وَاِنَ مَغفِرَتَکَ لی لا تَنقُصُکَ فَاَعطِنی ما لا

پروردگارا همانا گناهان من زیانی به تو نزند و محققا آمرزش تو از من نقصانی به تو نرساند پس عطا کن به من

یَنقُصُکَ وَاغفِر لی ما لایَضُرُکَ و ایضا بخوان :اَللهُمَ لا تَحرِمنی خَیرَ ما

آنچه را نقصانت نرساند و بیامرز برایم آنچه را زیانت نزند خدایا محرومم مکن از آن خیری که

عِندَکَ لِشَرِ ما عِندی فَاِن اَنتَ لَم تَرحَمنی بِتَعَبی وَ نَصَبی فَلا

نزد تو است بخاطر آن شری که در پیش من است اگر تو به رنج و خستگیم رحم نمی کنی پس

تَحرِمنی اَجرَ المُصابِ عَلی مُصیبَتِهِ

محرومم مدار از پاداش مصیبت دیده ای بر مصیبتش

زیارت امام حسین در عرفه

عرفات کجا قرار دارد؟

عرفات نام جایگاهی است که حاجیان در روز عرفه (نهم ذی الحجه) در آن سرزمین در کشور عربستان توقف کرده و به دعا و نیایش می پردازند ، پس از برگزاری نماز ظهر و عصر به مکه مکرمه باز می گردند و وجه تسمیه آنرا چنین گفته اند که جبرائیل علیه السلام هنگامی که مناسک را به ابراهیم می آموخت ، چون به عرفه رسید به او گفت «عرفت» و او پاسخ داد آری ، لذا به این نام خوانده شد.

همچنین درباره علت نامگذاری آن گفته اند که مردم از این جایگاه به گناه خود اعتراف می کنند و بعضی آن را جهت تحمل صبر و رنجی میدانند که برای رسیدن به آن باید متحمل شد. چرا که یکی از معانی «عرف» صبر و شکیبایی و تحمل است.

روز عرفه مورد توجه خداوند

در این بخش از دین و مذهب نم نمک به بررسی علت افضلیت مقام زائران امام حسین (ع) در این روز ، حتی نسبت به حجاج بیت الله الحرام می پردازیم. خدای متعال مخلوقات متفاوتی همچون زمان و مکان دارد. چون خدای متعال خالق آن هاست حقایق مختلفی را در آن ها قرار داده است که برخی از آن ها را انبیا و امامان بزرگوار به ما گفته اند.

به عنوان مثال در زمین «مکان ها و سرزمین های مختلف» وجود دارد. گاهی یک قسمتی از این مکان ها را خداوند برای خودش برمی گزیند و به خود منسوب می کند. مانند «کعبه» که از آن رو خداوند این خانه را به خود منسوب کرده است ، شرافت پیدا کرده و بیت الله نامیده می شود و به واسطه نسبت پیدا کردن با خدای متعال ویژگی ها و شرایط خاصی پیدا می کند؛ مثلا با نگاه کردن به آن برای شخص حسنه نوشته و از سیئات او محو می کنند.

پس خدای متعال بیتی را در دنیا اختیار کرده و به خود منسوب فرموده و برکات و ویژگی های خاصی برای آن جا قرار داده است.

از سوی دیگر خداوند متعال از بین «زمان های مختلف» برخی از آن ها را ممتاز و ویژه کرده است. مانند روز جمعه ، شب جمعه ، ده شب اول ماه ذی الحجه ، ماه های رجب ، شعبان و رمضان و شب های قدر که در قرآن و روایات ، بدان اشاره شده است. از دیگر ایام مورد توجه خدای متعال «شب و روز عرفه» است.

حضرت ابراهیم (ع) در عرفات

در صحرای عرفات ، جبرئیل ، پیک وحی الهی ، مناسک حج را به حضرت ابراهیم (ع) نیز آموخت و حضرت ابراهیم (ع) در برابر او می فرمود:عَرِفتُ ، عَرِفتُ (شناختم ، شناختم).

پیامبر اسلام (ص) در عرفات

دامنه کوه عرفات در زمان صدر اسلام کلاس صحرایی پیامبر اسلام (ص) بود و بنا به گفته مفسرین آخرین سوره قرآن در صحرای عرفات بر پیغمبر (ص) نازل شد و ایشان این سوره را که از جامع ترین سوره های قرآن است و دارای میثاق و پیمانهای متعدد با ملل یهود ، مسیحی و مسلمان و علمای آنها می باشد ، و قوانین و احکام کلی اسلام را در بر دارد ، به مردم و شاگردانش تعلیم فرمود.

و طبق مشهور میان محدثان پیامبر (ص) در چنین روزی سخنان تاریخی خود را در اجتماعی عظیم و با شکوه حجاج بیان داشت:

ای مردم سخنان مرا بشنوید! شاید دیگر شما را در این نقطه ملاقات نکنم. شما به زودی بسوی خدا باز می گردید. در آن جهان به اعمال نیک و بد شما رسیدگی میشود. من به شما توصیه می کنم هرکس امانتی نزد اوست باید به صاحبش برگرداند. هان ای مردم بدانید ربا در آئین اسلام اکیدا حرام است. از پیروی شیطان بپرهیزید. به شما سفارش می کنم که به زنان نیکی کنید زیرا آنان امانت های الهی در دست شما هستند و با قوانین الهی برشما حلال شده اند.

هر مسلمانی با مسلمان دیگر برادر است و مسلمانان جهان با یکدیگر برادرند و چیری از اموال مسلمانان بر مسلمان دیگری حلال نیست مگر این که به طیب خاطر به دست آورده باشد.

ویژگی های ارزشمند روز عرفه

در روایاتی نقل شده است که خداوند در شب عرفه درهای مغفرت خویش را بر بندگان باز می کند و در روز عرفه خداوند متعال گناهان توابین را می بخشد ، هرچند به اندازه ریگ های بیابان و قطرات باران و تعداد روزهای عالم باشد.

این روز ، روز دعا و مسألت از خداوند متعال است و خداوند این روز را روز با ارزش و پرشکوه قرار داده است.

خداوند متعال در شب و روز پر برکت عرفه پیش از آن که به حجاج صحرای عرفات نگاه کند به زوار سیدالشهدا (ع) نظر می کند و نظر رحمت خود را پیش از همه ، مشمول آنان می گرداند پس دانستیم که خدای متعال که خالق همه چیز است زمان ها و مکان هایی را خاص گردانیده و به آن ها ویژگی خاصی عطا کرده است تا بندگان خود را در معرض آن ویژگی ها قرار داده و به میزان معرفت و بندگی خویش از آن ویژگی ها برخوردار و متنعم شوند.

حال گاهی در عالم ، ما در معرض این قرار می گیریم که هر دوی این مخلوقات خدای متعال منطبق بر هم می شوند؛ به عنوان مثال در ایام حج (دهه اول ماه ذی حجه) به حج مشرف می شویم و یا در شب های قدر در سرزمین کربلا قرار می گیریم و یا شب جمعه ای زائر آن جا می شویم؛ در چنین موقعیتی هم بهره زمانی فراهم است ، هم بهره مکانی و هر دوی این ها در کنار هم می تواند مسبب برکات فراوانی شود.

ویژگی های روز عرفه

ثواب زیارت امام حسین (ع) در روز عرفه روز استجابت دعا

هرچند که خدای متعال برکات و ویژگی های متعدد و متفاوتی برای هر یک از زمان ها و مکان ها قرار داده است؛ اما ما در جایگاهی نیستیم که توانایی مقایسه میان آن ها را داشته باشیم مگر آن که وجود مقدس آنان که لسان الله هستند پرده از راز حقیقت آن ها بردارند که در برخی موارد پرده برداشته اند؛ مثلا خداوند متعال بیست و چهار هزار سال قبل از این که زمین کعبه را خلق کند و آن را حرم قرار دهد زمین کربلا را آفرید و آن را حرم امن و مبارک گرداند. همچنین فضیلت کعبه در قیاس با فضیلتی که به زمین کربلا ، همچون قطره ای است نسبت به آب دریا که سوزنی را در آن فرو برند و آن قطره را با خود بردارد.

و البته که بعید نیست چنین شأنی نه فقط برای سرزمین کربلا است؛ بلکه برای قبور تمام ائمه علیهم السلام نیز باشد. چنان چه در روایات آمده است ائمه بزرگوار (ع) خود را حقیقت و مصداق بالاتر حرم الله و بیت الله نامیده اند.

برای همین است که در روایات ، ثواب زیارت امام حسین (ع) در روز عرفه این گونه بیان شده است:

امام صادق (ع) فرمودند:کسی که در روز عرفه قبر حضرت حسین بن علی (ع) را زیارت کند خداوند متعال ثواب هزار هزار (یک میلیون) حج که با حضرت قائم عج الله تعالی فرجه الشریف بجای آورند را برای وی منظور می فرماید و اجر هزار هزار عمره که با حضرت رسول خدا صلی الله علیه واله انجام گیرد را به وی داده و هم چنین ثواب آزاد نمودن هزار هزار عبد را به او اعطا کرده و اجر کسی که هزار هزار دو بار اسب را در راه خدا انفاق کرده است را به وی عنایت می فرماید و حق تعالی از وی به این عبارت نام می برد:«عبدی الصدیق آمن بوعدی» و فرشتگان درباره اش چنین تعبیر می کنند:«فلان صدیق ، زکاه الله من فوق عرشه.» و در زمین «کروب» نامیده می شود.

با توجه به آن چه که نقل شد دانستیم که خدای متعال که خالق همه چیز است برای برخی از اشیا مقام و منزلت خاصی قرار داده است هم چون برخی از مکان ها مانند مکه ، بیت الله و کربلا و یا برخی زمان ها مانند دهه اول ذی حجه ، ماه مبارک رمضان ، شب های قدر و روز عرفه. که هر کدام از آن ها به نسبتی که خدای متعال تعیین کرده می توانند ما را به میزان معرفتمان از برکات خود بهره مند سازند و دانستیم که این قضیه از سوی ما مقایسه پذیر نیست مگر آن که خدای متعال تفاوت آن ها را از سوی ولی خود به ما برساند.

بیوگرافی

پیج اینستاگرام نم نمک

این مطلب مفید بود؟
(2 رای)
60%

نظر دادن