ثبت بیوگرافی در گوگل
ثبت بیوگرافی در ویکی پدیا
تبلیغات

در این مطلب جدید در سال 1403 و سال 2024 ، علت مدفوع نکردن نوزاد و یبوست نوزاد و درمان مدفوع نکردن نوزاد و عوارض مدفوع نکردن نوزاد و یبس شدن نوزاد در نم نمک.

برای مدفوع نکردن نوزاد چه باید کرد؟

مسئله مدفوع نکردن نوزاد برای چند روز گاهی طبیعی است ولی اگر با علائم دیگری مانند گریه و ناراحتی نوزاد ، یبوست و تب همراه بود باید به پزشک متخصص اطفال مراجعه شود و علت بررسی شود.علت مدفوع نکردن و یبوست نوزاد و درمان آن + عوارضعلت مدفوع نکردن و یبوست نوزاد و درمان آن + عوارض

پاسخ به این سوال که «مدت زمان نرمال مدفوع نکردن نوزاد برای چند روز ، چه مدتی است؟» بستگی به سن و تغذیه نوزاد دارد و اغلب نوزادانی که در زمان طولانی مدفوع نمی کنند بدون درمان یا با درمان های خیلی کم خوب می شوند. در اینجا به دلایل مدفوع نکردن نوزاد برای چند روز و مواردی که اضطرار پزشکی دارد ، اشاره شده است و تلاش کرده ایم به نگرانی های شما درباره یبوست نوزادتان پاسخ دهیم.

مدفوع نکردن نوزاد ،  چه مدت طبیعی است؟

دلایل مدفوع نکردن نوزاد برای چند روز

1- نوزادانی که بیشتر از 8 هفته هستند و به مدت 4 تا 5 روز پوشک خود را کثیف نکرده اند به این معنا نیست که به یبوست دچار شده اند.

نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند مخصوصا اگر خوردن غذاهای جامد را شروع نکرده باشند و 2 تا 3 ماهه باشند می توانند براحتی دو هفته بدون مدفوع کردن را سپری کنند. شیر مادر در واقع همه آن چیزی است که بدن نوزاد شما احتیاج دارد. بنابراین تولید مواد دفعی از بدن نوزاد ، بسیار کم است. نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند تقریبا هرگز به یبوست دچار نمی شوند. آن ها ممکن است مدت زمان زیادی بدون مدفوع را بگذرانند بدون اینکه شکم آنها پر از مدفوع باشد. اگر کودک شما ناراحت است احتمالا مشکل چیز دیگری است زیرا شیر مادر یک ملین (ضد یبوست) طبیعی است و نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند و خوردن غذاهای جامد را شروع نکرده باشند هرگز نیاز به ملین ندارند.

2- در فرمول تغذیه نوزادانی که شیری غیر از شیر مادر می خورند و کودکانی که خوردن غذاهای جامد را شروع کرده اند ، احتمال یبوست زیاد است ولی به راحتی درمان می شود.

اگر کودک شما ناراحت به نظر می رسد ممکن است یبوست داشته و در دفع مدفوع خود مشکل داشته باشد. در این حالت سعی کنید بدن کودک خود را ماساژ دهید یا او را به یک حمام گرم ببرید یا یک دماسنج رکتوم برای او بکار ببرید. دماسنج های رکتوم ، روده را تحریک می کند و همچنین می توانید تب او را چک کنید و تشخیص دهید که آیا مشکل جدی وجود دارد یا خیر. اگر نوزاد شما یبوست داشته باشد ولی تب نداشته باشد تلاش کنید به او کمی آلو یا آب میوه (آب گلابی) بدهید ، می توانید شیاف گلیسیرین را نیز برای او امتحان کنید. شیاف های نوزادی در همه داروخانه ها وجود دارد و طبق تجویز پزشک متخصص اطفال قابل دسترس هستند.

3- نوزادان تازه متولد شده اغلب بعد از هر تغذیه و تقریبا 6 بار در روز مدفوع می کنند.

در چند هفته اول پس از زایمان ، روده های نوزاد تکامل می یابد و و کارایی بهتری برای استخراج موادغذایی از شیر و یا مواد دیگر بدست می آورد. همانطور که روده تکامل و بهبود می یابد زمان بین دفع مدفوع های نوزاد نیز ، طولانی تر می شود.

چرا نوزادان یبوست می گیرند؟

در نوزادان تازه به دنیا آمده ، ماهیچه های شکمی در حال رشد و تکامل هستند بنابراین به میزان کمی می توانند عمل دفع را انجام دهند. مادران این موضوع را در زمان بارداری خود تجربه کرده اندد و می دانند که زمانی که باردار بودند و قدرت عضلانی زیادی نداشتند ، دفع مدفوع برایشان خیلی سخت بود. نوزادان تازه به دنیا آمده نیز در معرض چنین مشکلی هستند ، آنان هم بدون داشتن قدرت عضلات شکمی ، برای دفع مدفوع باید فشار وارد کنند حتی وقتی مدفوعشان نرم باشد و سفت نباشد بنابراین نرمال است که نوزاد مدفوع کمی را دفع کند و همین یک ورزش محسوب می شود تا عضلات شکمی نوزاد ساخته و پرورده شود.

نوع تغذیه نوزادان می تواند منجر به سفت شدن مدفوع در نوزدان شود. در ان مواقع ملین های طبیعی مانند آب میوه (گلابی) می تواند مفید باشد. دقت کنید که ملین های بزرگسالان مانند شیر مگنزا ممکن است برای نوزادان خطرناک باشد و هرگز بدون تجویز پزشک یک ملین را خودسرانه به نوزاد ندهید.

شیر گاو

-هنگامی که یک کودک تغذیه شیرگاو را در 12 ماهگی شروع کند اغلب دچار یبوست می شود.

شیر گاو بسیار قابض است ولی بدلیل داشتن کلسیم و ویتامین D برای تغذیه نوزاد اهمیت بالایی دارد. استفاده از موادی مانند مواد آلی ، مواد خام ، بادام ، سویا ، برنج ، امگا 3 غنی شده در تغذیه نوزادان در کنار شیر مادر در کنار مزایا می تواند عوارض نیز داشته باشد. زمانی که می خواهید یک کودک یکساله را از شیر مادر بگیرید و به او غذا بدهید مطمئن باشید که در رژیم غذایی او مقدار زیادی میوه و سبزیجات به عنوان ملین طبیعی قرار داده اید. در مورد استفاده از غذاهای آماده کودک که برای مسافرت مناسب هستند ، نیز احتیاط کنید چرا که تحقیقات نشان می دهد این غذاها دارای نمک و قند بالایی می باشند.

مدفوع نکردن نوزاد ،  چه مدت طبیعی است؟

 مدفوع نکردن نوزاد ، چه مدت طبیعی است؟

خون در مدفوع

-اگر در مدفوع کودک شما خون وجود دارد یا کودک شما ، گریه های زیاد ، تب و احساس ناراحتی دارد شما باید مراقبت های پزشکی را برایش انجام دهید. مدفوع زرد یا سبز یا استفراغ یک عارضه پزشکی در نوزادان است و می تواند نشانه انسداد روده باشد.

خون در مدفوع نوزاد ممکن است به دلیل حساسیت غذایی نوزاد به نوع تغذیه ، یا پارگی رکتال بدلیل عبور مدفوع بزرگ و سخت باشد. درد شکم ، زرد- سبز بودن مدفوع و یا وجود خون در مدفوع می تواند بایبوست نوزاد ارتباط داشته باشد. از دلایل غیر معمول مدفوع نکردن نوزاد برای چند روز ، می توان به گرفتگی عضلانی ، انسداد روده ، نقص مادرزادی در روده و التهاب روده اشاره کرد. وجود برخی از اختلالات ژنتیکی مانند فیبروز (اختلال در سلول های بدن) و بیماری هیرشپرونگ (نقص مادرزادی که سلول های عصبی از بین می روند) نیز می توانند در برخی از نوزادان تازه متولد شده موجب شوند که نوزاد در مدت زمان طولانی مدفوع نداشته باشد. (امروزه در آزمایش هایی که برای فیبروز انجام می شود والدین قبل از اینکه نوزادشان متولد شود از وجود این بیماری در نوزاد خود ، مطلع می شوند.

کمبود آب

-به نوزاد خود آب ندهید.

درست است که یکی از دلایل یبوست کمبود آب است ولی به نوزاد تازه متولد شده خود آب ندهید مگر با دستور پزشک متخصص. آب دادن به نوزاد تازه متولد شده منجر به اختلالات الکترولیتی در بدن شده و گاهی مرگ در پی دارد. شیر مادر و غذاهای دیگر نوزاد دارای مقدار مناسبی از سدیم ، کلرید ، پتاسیم و دیگر مواد الکترولیتی است. هنگامی که به نوزاد آب می دهید این الکترولیت ها رقیق می شوند و عملکرد کلیه های نوزاد دچار اشکال می شود.

چه زمانی جایی برای نگرانی نیست؟

برای یک نوزاد سه ماهه ، 18 روز را بدون مدفوع طی کردن در صورتی که علائم ناراحتی و تب و گریه وجود نداشته باشد ، نوزاد به طور مرتب از شیر مادر تغذیه می کند ، حالش خوب است و مشکلی ندارد و مدفوع های قبلش نیز به طور مرتب بوده است ، جای نگرانی وجود ندارد. یک شیاف گلیسیرین رکتال می تواند مشکل را برطرف کند و در شرایطی که نوزاد احساس ناراحتی داشت ، حتما با پزشک متخصص اطفال نوزاد خود تماس بگیرید.

 نشانه های یبوست در کودکان

شیرخواران ممکن است به طور طبیعی هر 2 تا 3 روز بدون هیچ مشکلی دفع مدفوع نرم داشته باشند که در این صورت یبوست تلقی نمی شود ، اما به طور کلی هر گاه مدفوع سفت و خشک باشد و دفع آن برای کودک همراه با درد و زور زدن باشد و فواصل دفع بیش از یک 2 روز یا بیشتر باشد ، می توان گفت که کودک یبوست دارد. بنابراین کاهش نوبت دفع به تنهایی بیانگر یبوست نیست. در هفته اول زندگی معمولا نوزاد تا 4 بار در روز ممکن است دفع داشته باشد اما با بزرگ تر شدن بتدریج کاهش می یابد و در 2 سالگی به 2 بار در روز می رسد

بیشتر کودکان که دچار یبوست می شوند ، مشکل زمینه ای خاصی ندارند و به اصطلاح پزشکان یبوست آنها علت عملکردی دارد و به علت بیماری بخصوص یا مشکلات اعضای گوارشی نیست . اما در موارد کمی هم یبوست کودکان بخصوص اگر از زمان نوزادی شروع شده باشد ، می تواند به علت بیماری های خاص گوارشی و روده ای باشد که در این صورت نیاز به بررسی های بیشتر بالینی و آزمایشگاهی توسط پزشک هست.

مدفوع نکردن نوزاد ،  زنگ خطر

چه علامت هایی زنگ خطر محسوب می شوند؟

بزرگ شدن و اتساع شکم ، عدم دفع گاز ، وجود خون در مدفوع ، تغییر قطر مدفوع ، اختلال در وزن گیری و تاخیر رشد و... علامت هایی هستند که در صورت وجود آنها باید کودک را حتما ، نزد پزشک برد تا علت یبوست بررسی شود. در واقع یبوست اگر در بسیاری موارد علت عضوی ندارد ، اما می تواند نشانه یک بیماری باشد. بیماری های نخاع ، بیماری های گوارش ، کم کاری تیروئید و غیره می توانند با علامت یبوست خود را نشان دهند. یکی از نکات مهم برای رد برخی از بیماری های مهم گوارشی و عصبی در کودکان دانستن زمان دفع اولین مدفوع دوران نوزادی است.

اولین دفع در دوران نوزادی

بنابراین یکی از سوالات مهمی که پزشک از والدین می پرسد ، زمان اولین دفع در دوران نوزادی است. در واقع در موارد اندکی به طور مادرزادی انتهای روده فاقد عصب است و به همین سبب روده حرکات کافی برای عبور مواد دفعی را ندارد. در چنین بیمارانی همان دفع اولیه در دوران نوزادی دچار اختلال و تاخیر می شود. این بیماری که هیرشپرونگ نام دارد ، نیازمند مداخله و درمان زودهنگام است. زیرا باقی ماندن مواد دفعی و افزایش مقدار مواد دفعی همراه با از دست دادن آب آنها بوده و منجر به بزرگ شدن قطر روده ها و حتی سوراخ شدن روده ها می شود.

عدم دفع گاز

اما به عنوان یک اصل کلی هرگاه یبوست همراه اتساع شکم و عدم دفع گاز یا نفخ شدید باشد یا با درد حاد شکمی همراه باشد به عنوان یک اورژانس پزشکی تلقی می شود و حتما بسرعت باید بررسی شود.

همان طور که قبلا گفتیم ، در بسیاری موارد در کودکان یبوست علت های غیرعضوی دارد که در اصطلاح به آن یبوست عملکردی گفته می شود. واقعیت آن است که این نوع یبوست به علت مجموعه ای از عوامل رفتاری و رژیم غذایی و حتی روانی به وجود می آید. در این نوع یبوست با وجود پیگیری ها و اقدامات پزشکی ، دلیل خاصی مبنی بر نقص یا مشکلات جسمانی برای یبوست کودک یافت نمی شود ، اما نگه داشتن مدفوع سبب ایجاد یبوست در کودک می شود. گاهی یک تغییر رژیم غذایی از شیر مادر به شیر گاو به علت تغییر در نسبت پروتئین به کربوهیدرات سبب سفت شدن مدفوع و دفع دردناک می شود. در این حالت اگرچه مشکل کودک به صورت حاد ایجاد شده است و می تواند بسرعت برطرف شود ، اما امتناع از دفع و نگه داشتن مدفوع سبب ایجاد یبوست به صورت مزمن می شود.

احتباس مدفوع

احتباس مدفوع سبب بازجذب آب آن از روده و خشک تر شدن آن می شود و مشکل را شدیدتر می کند.

علت مدفوع نکردن نوزاد

در بسیاری موارد ، کودکان بخصوص در سنین بزرگ تر با تغییر محیط مثلا رفتن به مسافرت ، تغییر مدرسه یا محل اجابت مزاج ناخوشایند ، از دفع خودداری می کنند. به تعویق انداختن دفع به علت بازیگوشی های کودکانه حتی می تواند سبب ایجاد یبوست شود. در بسیاری موارد استرس هایی که پدران و مادران بر کودک وارد می کنند نیز در این مساله بی تاثیر نیست. بخصوص در فرزندان مادران شاغل دوری از مادر در ساعات طولانی و عدم احساس آرامش و راحتی از سوی کودک می تواند سبب اختلال دفع در کودک شود. حتی آموزش های غلط و نامناسب مادر و پدر برای از پوشک گرفتن کودک در بسیاری از موارد نقطه آغازگر یبوست است که کم کم دچار سیکل معیوب شده و به سمت مزمن شدن پیش می رود.

عوارض ناشی از یبوست

همان طور که گفته شد ، یبوست در اغلب موارد علت های ساده ای دارد و با آن که به راحتی می تواند برطرف شود ، رو به مزمن شدن می رود و می تواند سبب ایجاد عوارضی شود. یکی از مهم ترین عوارض ناشی از یبوست ، بزرگ شدن قطر روده هاست که سبب احتباس بیشتر مدفوع و کاهش حرکات دفعی روده ها می شود. حتی گاهی در موارد نادر سبب سوراخ شدن روده می شود. یکی دیگر از عوارض شایع یبوست مزمن ، بی اختیاری دفع مدفوع است که با آلوده شدن لباس زیر می تواند سبب جلب توجه والدین شود. از عوارض دیگر یبوست بخصوص در دختر بچه ها ، عفونت های مکرر دستگاه ادراری است که با درمان یبوست بهبود می یابد. افزایش فاصله دفع ، اغلب منجر به بی اشتهایی ، استفراغ و نفخ زیاد نیز می شود که در کودکان با سنین کمتر بی قراری و تحریک پذیری و کم شدن اشتها را به دنبال دارد.

درمان

محققان طب کودکان معتقدند یبوست در شیرمادرخواران نسبت به شیر خشک خواران کمتر اتفاق می افتد ، اگر چه به علت جذب کامل شیر مادر در دفعات دفع در شیر مادر خواران کمتر است. ادامه تغذیه انحصاری شیرخوار با شیر مادر و مراجعه به پزشک در این مورد ضروری است ، زیرا یبوست مزمن در این سنین نیاز به بررسی هاو مداخله های پزشک دارد.

علت مدفوع نکردن نوزاد

علت مدفوع نکردن نوزاد

با گذشتن سن کودک از مرز 6 ماهگی و آغاز تغذیه کمکی میزان ابتلا به یبوست نیز بیشتر می شود. در موارد زیادی عدم تحمل پروتئین شیر گاو می تواند سبب بروز یبوست شود که در این موارد نیز لازم است مادران به صورت حاد و در فاصله زمانی کوتاهی شیر گاو را به میزان زیاد وارد رژیم غذایی کودک خود نکنند و از روزانه حدود چند سی سی شروع کنند. مصرف کافی آب و مایعات و سبزیجات پرفیبر و ملین مانند انجیر ، آلو ، زردآلو و سایر میوه ها و سبزی های تازه سبب نرم شدن مدفوع می شود. علاوه بر آن سبوس موجود در نان های سبوس دار و غلات نیز یک منبع خوب برای تامین فیبر غذایی است.

پاپ کورن

ذرت بو داده (پاپ کورن) یکی از منابع خوب سبوس است که اغلب کودکان آن را دوست دارند اما فراموش نکنید که تمام این مواد غذایی را به گونه ای متناسب با قدرت جویدن کودک فراهم کنید زیرا عدم جویدن غذا خود می تواند یکی از علت های یبوست باشد هیچ گاه برای کودک خود بدون نظر پزشک داروی ملین استفاده نکنید و در صورتی که با رعایت رژیم غذایی کودکتان همچنان یبوست دارد ، با پزشک مشورت کنید.

تغذیه صحیح کودک

بیشتر موارد یبوست در کودکان با تغذیه صحیح کودک و توجه به مسائل روحی روانی وی قابل درمان است. این کودکان اغلب به دلایل مختلفی هنگام اجابت مزاج مدفوع خود را نگه می دارند و دفع را به تعویق می اندازند که به این ترتیب مدفوع آب بیشتری از دست می دهد ، سفت و خشک می شود و ممکن است دفع آن با سختی و درد همراه شده و باعث نگه داشتن بیشتر مدفوع و تسلط کودک بشود. این سیکل معیوب می تواند مثلا به دنبال یک شقاق مقعد که سبب دفع دردناک می شود ، ایجاد گردد. بنابراین مهم ترین اصل در پیشگیری از یبوست مزمن ، برطرف کردن علت حاد آن است. اضطراب و عجله برای دفع در کودک و سایر مسائل روانی یکی از مهم ترین علت های ایجاد یبوست است. این مساله بخصوص در سنین آموزش رفتن به توالت و اجابت مزاج اهمیت بیشتری دارد. ایجاد کردن یک الگوی منظم برای دفع در کودک می تواند این مساله را تا حد زیادی حل کند. پدرها و مادرها می توانند با یک برنامه منظم پس از صرف صبحانه و شام برای تخلیه روده کودک 5 تا 10 دقیقه کودک را مجاب به نشستن در توالت کنند. چنین برنامه منظمی بتدریج الگوی دفعی کودک را تنظیم می کند.

ماساژ ملایم شکم کودک

ماساژ ملایم شکم کودک ، می تواند از تا حدی مشکل او را برطرف کند ، همچنین خواباندن او به پشت وخمیده نمودن پاهایش بسمت شکم ، بهمراه چرخش ملایم در جهت عقربه های ساعت نیز روش نسبتا موثری در برطرف کردن این مشکل می باشد.در کودکان بالای 6 ماه که از این روش نتیجه نگرفته باشند میتوان ( زیر نظر پزشک ) از شیاف های گلیسرین برای نرم کردن مدفوع استفاده کرد .

استفاده از این شیافها تنها برای یک تا دو بار مجاز است . در صورتی که پاسخ مناسبی از این کار حاصل نشد ، حتما با پزشک خود مشورت نمائید .

استفاده از روش های تنقیه یا مصرف شل کننده های مدفوع بدون تجویز پزشک ، توصیه نمی شود.

مدفوع نکردن نوزاد ،  زنگ خطر

نکات بسیار مهم :

در کودکان زیر 3 ماه اگر یبوست بیشتر از 24 ساعت بطول انجامید ، ودر کودکان 3 ماهه تا 11 ساله اگر یکهفته درمان در منزل مفید واقع نشد ،

همچنین در موارد مزمن اگر ، به مرور بر شدت بیماری افزوده شود ، یا مشکلات جدیدی در حال پیدایش است ، درد مقعدی یا دردهای شکمی بوجود آیند ، یا نسبت به قبل افزایش یابند ، تب به تابلوی بیماری افزوده شود ، خون در مدفوع دیده شود ، مقدار آن نسبت به قبل بیشتر شود ، یا بیشتر از یکهفته ادامه یابد ، حتما با پزشک خود مشورت کنید.


مهمترین علل یبوست

نوزاد به دلایل زیر دچار مشکل یبوست می شود :

شیر خشک : نوزادانی که از شیر خشک تغذیه می کنند ، بیشتر مستعد یبوست هستند ، چون هضم شیر خشک دشوارتر از هضم شیر مادر است. به علاوه شیر خشک مدفوع را سفت و حجیم می کند. نوزدانی که از شیر مادر تغذیه می کنند ، معمولا دچار یبوست نمی شوند و مدفوع شان همیشه نرم است ، حتی اگر شکم شان چند روز کار نکرده باشد.

مواد غذایی جامد : زمانی که دادن غذاهای جامد به نوزاد شروع می شود ، مدتی طول می کشد تا بدن روش هضم غذاهای جدید را یاد بگیرد ، به همین دلیل نوزادان معمولا در این مرحله دچار یبوست می شوند. غذاهای با فیبر کم و عدم مصرف مایعات کافی منجر به یبوست می شود.

کم آبی بدن کودک و نوزاد : دندان درآوردن ، برفک زدن دهان نوزاد ، عفونت گلو ، سرماخوردگی یا عفونت گوش باعث بی اشتهایی نوزاد و بی میلی به شیر می شود. نوزادان بزرگتر گاهی در اثر ننوشیدن شیر یا آب کافی همراه با غذا دچار یبوست می شوند. دلیل یبوست هر چه باشد ، اگر نوزاد مایعات کافی دریافت نکند ، آب بدن اش کم می شود. خشک شدن بدن سفت شدن مدفوع را به دنبال دارد.

ابتلا به بیماری یا عارضه های مختلف : یبوست گاهی علامت آلرژی غذایی ، مسمومیت های غذایی مانند بوتولیسم یا ابتلا به اختلال های متابولیسم یعنی وجود مشکل در شیوه جذب غذا توسط بدن است.

یبوست نوزادان به ندرت از بیماری های مادرزادی نشأت می گیرد. بااین حال بیماری های مادرزادی آسیب زننده به عملکرد روده بزرگ مانند بیماری هیرشپرونگ ، مهره شکاف دار یا اسپینا بیفیدا و سیستیک فیبروسیس نیز منجر به یبوست می شود.


علائم یبوست نوزادان

یبوست نوزادان معمولا با توجه به علائم زیر تشخیص داده می شود :

  • دفع با تاخیر یا در فواصل طولانی (کمتر از دو بار در هفته) مدفوع کوچک ، خشک و سفت
  • درد و تقلا هنگام مدفوع کردن
  • بدبو بودن مدفوع یا باد شکم
  • نفخ شدید
  • بی اشتهایی نوزاد
  • بی حالی و انرژی نداشتن نوزاد
  • گریه کردن نوزاد و ناراحتی ، تحریک پذیری یا درد قبل از دفع
  • خشک ، سخت و گلوله ای بودن مدفوعی که به سختی خارج می شود.
  • شکم کمتر از سه بار در هفته کار می کند.
  • سفت بودن شکم نوزاد

درمان خانگی یبوست نوزاد

تغییر شیر نوزاد

اگر نوزاد فقط از شیر مادر تغذیه می کند ، بهتر است رژیم غذایی نوزاد را تغییر دهید. ممکن است نوزاد به چیزی در رژیم غذایی مادر حساس باشد و این حساسیت عامل یبوست باشد. اما اگر نوزاد شیرخوار از شیشه شیر تغذیه کند ، بهتر است شیر خشک دست کم تا زمان رفع یبوست عوض شود. حساسیت به بعضی مواد اولیه شیر خشک باعث یبوست می شود.

مصرف غذاهای جامد

بعضی غذاهای جامد باعث کار نکردن شکم نوزاد می شود ، حال آن که بعضی دفع را آسان می کند. اگر تغذیه نوزاد از غذاهای جامد را تازه شروع کرده اید ، سعی کنید خوراکی های زیر را که فیبربالایی دارند به کودک بخورانید :

به جای برنجک یا گندمک فراوری و تصفیه شده غلاتی مانند جو ، جو دوسر یا خاویار گیاهی (کینوا) را بپزید. نان کامل سبوس دار ، کراکر و برشتوک سبوس دار نیز مدفوع را حجیم و یبوست را درمان می کند.

درمان خانگی یبوست نوزاد

پوره کردن غذاها

اگر نوزاد هنوز شیرخوار است و خوردن غذاهای جامد را شروع نکرده است ، بعضی از خوراکی های اشاره شده در بالا را پوره کنید و به او بدهید. به خاطر داشته باشید که میوه ها و سبزیجات فیبر طبیعی بالایی دارند که مدفوع را حجیم می کند. بعضی خوراکی ها بیشتر از بقیه به انجام عمل دفع کمک می کنند و شکم را به کار می اندازند.

افزایش مصرف مایعات

تامین آب بدن کودک از راه های ساده ای مانند مصرف آب وشیر برای دفع منظم ضروری است. آلو و آب گلابی نیز انقباض های روده و در نتیجه دفع را سریع تر می کند. اگر آب میوه بیش از حد برای ذائقه کودک شیرین یا طعم دار باشد ، می توانید آن را با یک فنجان آب رقیق کنید.

ورزش

تحرک به گوارش غذا و حرکت سریع تر آن در بدن کمک می کند. اگر نوزاد هنوز راه نمی رود ، حرکت دوچرخه پاها و تمرین های دیگر را می توان جایگزین راه رفتن کرد تا شکم نوزاد بهتر کار کند.

ماساژ

ماساژ ملایم شکم و پایین شکم روده را تحریک به دفع مدفوع می کند. شکم سفت نوزاد را چند بار در طول روز ماساژ دهید تا نوزاد در نهایت مدفوع کند.

تحریک راست روده

با انگشت ، دماسنج مقعدی یا گوش پاک کن (سواب پنبه ای) به آرامی به راست روده فشار بیاورید. این تحریک به سرعت منجر به کار کردن شکم می شود.

تنقیه نوزاد

سر سرنگ حبابی تنقیه را با روغن زیتون چرب و لغزنده کنید. سپس حدود نیم اینچ از نوک سرنگ را وارد مقعد نوزاد کنید. حباب سرنگ باید حاوی حدود 1 تا 3 قاشق سوپخوری آب ولرم باشد. آب را به آرامی وارد روده کنید. مطمئن شوید که در حباب فقط آب وجود دارد و هوا داخل آن نیست. چند دقیقه صبر کنید تا نوزاد مدفوع کند. در صورت لزوم تنقیه را تکرار کنید.

شیاف گلیسیرین

اگر متوجه نشانه های پاره شدن راست روده یعنی وجود خون قرمز روشن در مدفوع شدید ، می توانید از شیاف گلیسیرین استفاده کنید تا نوزاد راحت تر مدفوع کند. شیاف را مطابق دستورات روی بسته دارو یا توصیه پزشک مصرف کنید.

مدفوع نکردن نوزاد ،  زنگ خطر

پیشگیری از یبوست در نوزادان

روش های درمانی فوق برای پیشگیری و درمان یبوست در تمام گروه های سنی مفید است ، اما دو توصیه زیر مختص یبوست نوزادان است :

  • مقدار کمتری شیر خشک را در وعده های بیشتر به نوزاد بدهید تا روده بهتر بتواند شیر خشک را هضم کند. قاعده کلی این است که حجم شیر خشک را نصف و تعداد دفعات تغذیه را دو برابر کنید.
  • شروع تغذیه با خوراکی های جامد ، به ویژه مواد عامل یبوست مانند برنج و موز ، را به تاخیر بیاندازید. به جای برنجک از برشتوک جو استفاده کنید. پوره گلابی و پوره آلو از بهترین غذاهای اولیه کودک هستند که به دلیل فیبر بالا برای درمان یبوست مناسب هستند.

بیوگرافی

پیج اینستاگرام نم نمک

این مطلب مفید بود؟
(2 رای)
100%

نظر دادن