ثبت بیوگرافی در گوگل
ثبت بیوگرافی در ویکی پدیا
تبلیغات

در این مطلب جدید در سال 1403 و سال 2024 ، روز عید خاونکار و عید خاونکار توتشامی و عید شاهی اهل حق و عید شاهی اتش بیگی و عید یاران حق و حق و معنی کلمه خاوندکار و تاریخ روز عید خاونکار و تاریخ شمسی روز عید خاونکار و روز عید خاونکار در تقویم امسال و تاریخچه روز عید خاونکار و روز عید خاونکار چه روزی است و تاریخ دقیق روز عید خاونکار و روز عید خاونکار چند شنبه است و روز عید خاونکار چندمه و روز عید خاونکار در تقویم میلادی و علت نامگذاری روز عید خاونکار و روز عید خاونکار و روز جهانی عید خاونکار در تقویم قمری و روز عید خاونکار در تقویم قمری در نم نمک.

عید خاونکار چه روزی است؟

جشن خاوندکار عید دینی و اعتقادی پیروان فرقه اهل حق است. این جشن پس از سە روز روزه گرفتن (از دوازدهم تا چهاردم سفیدی ماه در چلە زمستان کوردی) ، متغیر در ایام آبان ماه خورشیدی عید خاونکار برگزار می شود.عید خاونکار(1403) چه روزی است؟عید خاونکار(1403) چه روزی است؟

عید خاونکار

خاونکار ، خاوندکار یا خاوندگار ، جشن مرنو ، جشن پادشاهی یا عید یاران ، (به کُردی : عه ید یاران یا جه شن خاوه نکار) به مهم ترین عید مذهبی پیروان دین یاری گفته می شود.

معنی کلمه خاوندکار

کلمه خاوندکار یک کلمه کوردی و به معنای صاحب همه چیز یا صاحب جهان است که یکی از اسامی سلطان سهاک نیز می باشد.

خاوندکار ، خاوندگار ، خداوندگار ، عید یاران ، عید یارسان ، جشن مرنو ، جشن غار نو ، جشن مرنوه ، ایام مرنو ، جشن پادشاهی ، مال پادشاهی ، عیدله یارون (به زبان لکی) ، ئیده گی یاری نام های دیگر کلمه خاوندکار است.

خاونکار هر ساله بر اساس گاه شماری کردی گرمسیری سلطانی در آغاز زمستان کُردی برابر آبان ماه خورشیدی بر پا می شود. این عید جشنی سه روزه است که مردم یارسان در طول این سه روز خروس و انار نذر میکنند و نان هایی که به (کُردی : گِرده و کولیره) نام دارد بین همدیگر پخش میکنند و این سنت دیرینه را به جا می آورند.

عید خاونکار

دلیل برگزاری جشن خاونکار برای یادبود و پاسداشت سلطان سهاک (سید اسحاق برزنجه ای ، سلطان حقیقت ، صاحب کرم) بنیانگذار آیین یارسان یا فرقه اهل حق است ، بر اساس کلام سرانجام کتاب مقدس این فرقه ، سلطان اسحاق از دست برادران و خانواده خود گریخته و در مکانی به نام مره نو پناه می گیرد. در زبان کردی به غار "مر" گفته می شود. پس از سه روز گرسنگی سلطان سهاک و یارانش پس از هلاکت تعقیب کنندگانش به وسیله طوفانی ، از غار خارج شده و رزبار مادر سلطان با گوشت خروس و برنج از آنها پذیرایی می کند.

سلطان به افتخار آن سه روز و قدرت نمایی ، پیروان خود را دعوت کرده تا در این سه روز روزه بگیرند و از آن جا که این روزه به دعوت سلطان بوده ، این روزه سه روزه را مرنوی یا روزه دعوات شاهی نیز می گویند.(2) فرقه اهل حق بعد از سه روز روزه گرفتن ، جشنی به نام خاونکار برگزار می کنند و مردم در جم خانه ها یا اماکن مقدس جمع می شوند و به این ترتیب به یکی از اعیاد یارسانیان تبدیل می شود که طعام این جشن با قربانی کردن یک خروس و سه کیلو برنج و خواندن دعا توسط سید انجام می شود.

عید خاونکار

کیفیت این روزه سه روزه به این صورت است که پیروان فرقه اهل حق در شب اول ایام مرنوه یا ایام خاونکار نیت می کنند و در این نیت ، طلب خیر و برکت دارند. شب سوم با قربانی کردن خروس و تشکیل جم مراسم روزه داری را به پایان می رسانند. گرفتن روزه در سه روز اول ایام ، برای پیروان دین یاری واجب است. پیروان این فرقه در پایان روز سوم و در هنگام شب به ازای هر خانواده یک عدد خروس آب پز شده ، یک من برنج دم کشیده و نانی مخصوص که به آن (گِرده و کولیره) می گویند را از قبل حاضر نموده سپس مردی از سادات یارسان (اهل حق) که شرایط جم نشینی را دارد ، باید بر این نذر که به گوشت آن «نواله یا نویچه» و به آب آن «شوروا یا شوربا» گفته می شود دعا بخواند.

براساس گاه شماری کردی گرمسیری سلطانی ، جشن خاونکار در آغاز زمستان کوردی برابر آبان ماه خورشیدی برپا می شود (از دوازدهم تا چهاردم سفیدی ماه در چله زمستان کوردی) یا ماه گلاویژ و این تقویم متغییر است.

بیوگرافی

پیج اینستاگرام نم نمک

این مطلب مفید بود؟
(6 رای)
86.6%

نظر دادن