علت خمیازه کشیدن های پیاپی چیست؟ انواع و فواید خمیازه
خمیازه کشیدن ممکن است مانند یک کارکرد اجتماعی (برای ارتباط با بی حوصلگی) و عملکرد فیزیولوژیکی (تنظیم وضعیت بدن) باشد. مطالعه خمیازه چیزی جز خستگی نیست و این دارای تاریخچه ای غنی از نظریه هایی است که به عهد عتیق برمی گردند اما تا اینجا عملکرد بیولوژیکی خمیازه همچنان یک راز باقی مانده است.
همه مثل هم خمیازه نمی کشند
بسیاری از ما وقتی از رختخواب بیرون می رویم، وقتی خسته می شویم یا به خواب می رویم و یا زمانی که نیاز داریم گوش خود را بعد از سفر در ارتفاعات پر از هوا کنیم خمیازه می کشیم و کش می می آییم چرا که شاهد خمیازه فرد دیگری هستیم.
عمل خمیازه تقریبا در تمام مهره داران اتفاق می افتد - حتی پرندگان و ماهی ها گونه ای از دهان را نشان می دهند که شبیه خمیازه است و در انسان ها، خمیازه می تواند تا 20 هفته پس از لقاح شروع شود.
علت اصلی خمیازه کشیدن را بدانید
خمیازه یک حرکت هماهنگ از ماهیچه های قفسه سینه، دیافراگم و حنجره در دهان است.
با خمیازه کشیدن ما به توزیع سورفاکتانت (عامل خیس کننده) برای پوشاندن آلوئولی (کیسه های هوای ریز) در ریه ها کمک می کنیم و به طور کلی ، نمی توانیم خمیازه را فرمان دهی کنیم و تصور می شود که خمیازه یک عمل نیمه ارادی است و چنانچه در این مطلب جالب در سلامت نم نمک گفته ایم تا حدی توسط انتقال دهنده های عصبی در هیپوتالاموس مغز کنترل می شود و همچنین با افزایش سطح انتقال دهنده های عصبی، پروتئین ها و هورمون های خاص نیز همراه است.
چرا خمیازه می کشیم؟
نظریه های زیادی درباره این که چرا خمیازه می کشیم وجود دارند و دانشمندان هنوز به توافق نرسیده اند. یکی از اولین تئوری هایی که برای خمیازه وجود دارد می تواند به بقراط پدر پزشکی برگردد، کسی که فرض کرد خمیازه از تب است و راهی برای حذف هوای بد از ریه ها می باشد اما با این حال، براساس شواهد مدرن بعید به نظر می رسد که خمیازه به عنوان وظیفه سیستم تنفسی عمل کند.
خمیازه کشیدن به دلیل گرم شدن مغز و خستگی
دانشمندان قرن 17 و 18 نظریات بقراط را به چالش کشیدند و این نظریات جدید بر سیستم گردش خون تمرکز داشتند که حاکی از افزایش فشار خون، ضربان قلب و اکسیژن خون بود که به نوبه خود عملکرد حرکتی و هوشیاری را بهبود می بخشد و این می تواند توضیح دهد که چرا بسیاری از ورزش کاران قبل از انجام ورزش های مربوطه خمیازه می کشند و با این حال، تست های فعلی نشان داده اند که ضربان قلب، تعریق و فعالیت الکتریکی مغز پس از خمیازه افزایش نمی یابد.
امروزه دانشمندان به بررسی عملکرد خمیازه ادامه می دهند و محقق پیشرو در مورد رفتار مسری، روبرت زولیک، می گوید که خمیازه " با تغییر یک حالت رفتاری - بیداری به خواب، خوابیدن تا بیداری، خستگی و هوشیاری همراه است و مطالعات اخیر نشان داده اند که خمیازه کشیدن ممکن است با دمای مغز ارتباط داشته باشد و وقتی مغز گرم تر از دمای تعادلی می شود، ممکن است خمیازه بکشید تا مغز را خنک کنید و تصور می شود که خون خنک تر از خون بدن به مغز سرایت میکند و خون گرم از ورید ژوگولار خارج می شود.
دکتر " اندرو گالوپ " و " عمر تونسی الداکار" دریافتند که در خارج بدن دما نیز ممکن است بر میزان خمیازه تاثیر بگذارد. اگر دمای خارج بدن گرم تر از حد نرمال باشد، ارگانیسم بدن اغلب خمیازه می کشد و توضیح احتمالی این موضوع این است که چون هوای بیرون برای موجود زنده بی فایده است، نیازی به مکیدن اکسیژن بیشتر از طریق خمیازه نیست اما با این حال، آزمایش های دیگر نشان داد که میزان خمیازه در هر دو دمای خارج و دمای مغز افزایش می یابد.
علت علمی خمیازه کشیدن که نمیدانید
علت خمیازه کشیدن
در مورد علل خمیازه کشیدن همچنین توضیحات جامعه شناختی و تکاملی نیز وجود دارد
خمیازه ممکن است با ریتم شبانه روزی (فعالیت بیولوژیکی مرتبط با یک چرخه نیم ساعت) به عنوان سیگنالی برای رفتن به خواب یا بیداری مرتبط باشد و ممکن است به عنوان راهی برای انتقال کسالت یا احساس استرس به گروه اجتماعی باشد و خمیازه نیز می تواند مسری باشد.
نظریه های خمیازه کشیدن مسری ناشی از دیدن کسی یا فکر کردن در مورد خمیازه کشیدن شخص دیگری ناشی می شود.
طبق مطالعات (پلاتک و همکاران) ، 42 تا 55% از بزرگسالان در طول یا بعد از تماشای یک نوار ویدئویی از خمیازه شخص دیگر ، خمیازه می کشند و این به طور معمول در انسان های با سن طبیعی که به خوبی تنظیم شده اند اتفاق می افتد و جالب است که در انسان های زیر پنج سال یا افراد مبتلا به اوتیسم دیده نمی شود.
آیا خمیازه ها انواع مختلفی دارند؟
شاید تاکنون دقت نکرده باشید که این عکس العمل غیرارادی در بدن ما انواع متفاوتی دارد. مثلا :
- از راه بینی : گاهی در مرحله بیرون دادن نفس حین خمیازه لب هایمان را می بندیم و درواقع ازطریق بینی خمیازه می کشیم.
- با چشم باز : وقتی خمیازه می کشیم ، معمولا چشم مان را تنگ می کنیم یا خودبه خود بسته می شوند. حال اگر سعی کنیم چشم مان را باز نگه داریم ، خمیازه را متوقف خواهیم کرد. بسته شدن و تنگ کردن چشم گویی محرکی برای خمیازه کشیدن است.
- فشار دادن دندان ها : گاهی اوقات نیز وقتی خمیازه می کشیم ، هنگام دَم ، دندان ها روی هم قرار می گیرند و فشرده می شوند. این فشار باعث می شود تا خمیازه ای به درستی انجام نشود.
مزایای خمیازه کشیدن چیست؟
به نظر می رسد مزایایی نیز در خمیازه کشیدن وجود دارد. مثلا همان طور که قبلا گفته شد :
- ازطریق خمیازه امکان ایجاد تعادل بین فشار درون و بیرون گوش به وجود می آید؛
- به کمک این عکس العمل می توانیم ، خیلی از حرف ها را به شکلی غیرمستقیم بزنیم. مثلا وقتی کسی بی وقفه حرف می زند و حوصله مان را سر می برد ، با ابراز این عکس العمل ناخودآگاه به او نشان می دهیم که دیگر حوصله شنیدن حرف هایش را نداریم. البته در مواردی نیز شاید این واکنش به ضررمان تمام شود.
- از سوی دیگر خمیازه هنگام خواب آلودگی محرکی برای هوشیاری است. این هوشیاری نیز نتیجه تحریک گیرنده های شریان ها و شاهرگ های موجود در ناحیه گردن است.
- برخی نظریه ها می گویند که خمیازه کشیدن باعث می شود شش ها عملکرد بهتری داشته باشند.
- خمیازه باعث تجدید ماده فعال سطحی در شش ها می شود و تنفس بهتر صورت می گیرد.
- موادی که در لوزه ها مانده اند نیز با این عمل خارج می شوند.
پس از خواندن این مطلب سلامت نم نمک احتمالا خمیازه می کشید و این به دلیل کسل کننده بودن مقاله ما نیست بلکه به خاطر فکر کردن به خمیازه می باشد .