علائم شکستگی انگشت پا و درمان خانگی و گیاهی شکستگی انگشت پا
شکستگی انگشت پا یکی از آسیب دیدگی های رایج است که معمولا نیاز به درمان خاصی ندارد و اغلب به دلیل افتادن جسم سنگین روی پا و یا آسیب های شدید اتفاق می افتد. انگشت پای شکسته معمولا به دلایل مختلف اتفاق می افتد اما دلیل اصلی آن نیروی زیاد وارد شده به استخوان است که باعث شکستگی می شود.
اگرچه استخوان انگشت بزرگ پا بیشتر در معرض خطر است ، زیرا انگشتان کوچک پا استخوان کوچک تری دارند و در قسمت کناری ترِ پا قرار گرفته اند. بنابراین احتمال آسیب دیدگی انگشت بزرگ بیشتر است. انگشت شکسته پا می تواند آسیب دیدگی های پیچیده ای را در درون خود داشته باشد ، مثل افتادن از بلندی یا تصادف های جاده ای.
علائم شکستگی انگشت پا چیست؟
در شکستن استخوان پا با این که عصب های آن به درستی کار می کنند ، اما درد زیادی را ایجاد می کند. خونریزی ایجاد می شود و استخوان شکسته به سرعت ورم می کند و در نهایت موجب کبودی خواهد شد زیرا ممکن است که خون در یک قسمت خاص از پوست تجمع پیدا کند و بنابراین می توانید خون را در زیر ناخن انگشت پای خود مشاهده کنید. علاوه بر آن دو انتهای استخوان شکسته از محل اصلی خود خارج می شوند و یا این شکستگی به مفصل انگشت می رسد که در این مورد شکل انگشت تغییر پیدا خواهد کرد.
در چنین حالتی قدم زدن با انگشت شکسته پا سخت است؛ مخصوصا در مواردی که انگشت بزرگ پا شکسته باشد و در نتیجه وزن زیادی هنگام قدم زدن روی پا احساس می شود.
شکستگی پا ممکن است با پیچ خوردگی و یا رگ به رگ شدن اشتباه گرفته شود که هر دو بسیار دردناک هستند. به همین دلیل پزشک با استفاده از عکسبرداری اشعه ایکس از شکستگی پا اطمینان حاصل می کند . پس هرگز نباید در صورت شکستگی و یا مشکلات دیگر بترسید و نگران باشید زیرا درمان برای مشکلاتی مثل رگ به رگ شدن و یا شکستگی یکسان است و هیچ اتفاق خطرناکی رخ نخواهد داد.
آیا هنگام شکستگی انگشت پا حتما باید به پزشک مراجعه کرد؟
همیشه هم نیاز به مراجعه به پزشک نیست. می توانید خودتان به صورت کاملا امن شکستگی انگشت پا را مدیریت کنید. مگر این که انگشت بزرگ شکسته باشد و یا حالت کوفتگی پیدا کرده باشد. در صورتی که موارد عنوان شده در ادامه این بخش از سلامت نم نمک را تجربه کردید ، حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
در صورت مشاهده این علائم به دکتر مراجعه کنید :
- دردی که مدام بدتر می شود و با مسکن بهبود پیدا نمی کند.
- ورم و کبودی که بعد از چند روز بهبود پیدا نمی کند.
- زخم باز در کنار شکستگی ایجاد می شود.
- به یک بیماری مثل دیابت ، نارسایی قلب و بیماری های عروقی مبتلا هستید.
- افرادی که استروئید خوراکی مصرف می کنند.
در صورت تصادف و دارا بودن شرایط زیر نیز حتما باید به اورژانس مراجعه کنید :
- بی حس شدن و صدا دادن استخوان پا که این فشار وارد شده به عصب انگشت پا آسیب وارد می کند و به قسمت های جانبی انگشت نیز فشار وارد می شود.
- خاکستری یا آبی شدن پوست روی انگشت پا و یا کبودی.
- سرد شدن پوست پا.
- خم شدن انگشت پا به یک زاویه خاص با زخم باز.
- آسیب دیدگی انگشت بزرگ پا.
- شکستگی بیش از یک انگشت.
- آسیب دیدگی انگشت پا در کودکان.
کودکان حتما باید در چنین شرایطی کفش های مخصوص به پا کنند که پزشک آن را تجویز می کند.
برای انگشت پای شکسته باید چه اقداماتی انجام داد؟
درمان انگشت شکسته پا بسته به اینکه کدام انگشت شما شکسته باشد ، متفاوت است . اگر انگشت شما جابجا نشده باشد و انگشت بزرگ آسیب ندیده باشد ، می توانید در منزل آن را مدیریت و درمان کنید.
استراحت :
استراحت به این معنا که جسم سنگینی را روی انگشت پایتان قرار ندهید و بیش از حد نایستید.
یخ درمانی :
قرار دادن یخ بیش از 72 ساعت آسیب رسان است اما هر یک ساعت یک بار برای روز اول یخ را روی انگشت پای خود قرار دهید که بسیار تاثیر گذار خواهد بود.
بالا گرفتن پا :
یعنی هنگام نشستن یا دراز کشیدن پای خود را بالا بگیرید . این بالا بودن باید در بیشترین حدی باشد که توانایی انجامش را دارید که معمولا در 24 ساعت اول ورم را بهبود می بخشد و همچنین می توانید یک عدد بافت پشمی و یا نخی را بین انگشتان پا قرار دهید و آن ها را کنار یکدیگر نگه دارید. در چنین حالتی انگشتی که آسیب دیده است ، مانند یک ابزار شکسته بندی عمل می کند . البته چسباندن انگشتان به یکدیگر نباید بیش از حد سفت و سخت باشد.
مصرف مسکن
مسکن های بدون نسخه مانند ایبوپروفن در این زمینه کمک کننده هستند و همچنین می توانید مقداری ایبوپروفن هم به انگشت پای خود بزنید.
نگهداری مناسب
کفش هایی بپوشید که به پای شما فشار وارد. انگشت پای شما را خم نکند . زمانی که ورم ها کاهش پیدا کرد ، می توانید به فعالیت طبیعی خود برگردید.
شکستگی انگشت بزرگ چگونه درمان می شود؟
ممکن است انگشت بزرگ را گچ بگیرند که معمولا درمان آن مدت زمان بیشتری طول می کشد. ممکن است انگشت بزرگ نسبت به انگشت های دیگر بیشتر نیاز به جراحی داشته باشد تا بتواند به طور کامل بهبود پیدا کند . گاهی اوقات هم جراحی نیاز نیست و فقط با استراحت بهبود خواهد یافت.
درمان شکستگی شدید انگشت پا چیست؟
اگر خون زیادی زیر ناخن باشد ، فشار زیادی به ناخن وارد می شود که بسیار دردناک است. مراجعه به اورژانس در چنین شرایطی بهترین حالت ممکن است. در چنین حالتی یک حفره کوچک در ناخن ایجاد می کنند تا خون تجمع کرده زیر آن بیرون بریزد و یا ناخن را می کشند. اگرچه این کار حتما باید زیر نظر متخصص انجام شود.
گاهی اوقات نیز فرد نیاز به مصرف آنتی بیوتیک دارد تا از عفونت بعد از شکستگی جلوگیری شود. اگر پای شما دچار کوفتگی و له شدگی شده و به مفصل ها آسیب وارد شده باشد ، انگشت پا را سر جای خود برمی گردانند و همچنین مواد تزریقی بی حس کننده را قبل از جا انداختن به پای شما تزریق می کنند.
در صورت نیاز به جراحی ، آن را از راه های مختلف انجام می دهند :
با استفاده از سیم فلزی که آن را وارد نوک انگشت می کنند ، اول طول آن را کوتاه می کنند. این سیم های فلزی نازک هستند و معمولا 4 هفته بعد آن را خارج می کنند.
سیم های داخلی که نمی توان از بیرون آن ها را مشاهده کرد و به طور دائم در محل مورد نظر باقی می ماند.
ترمیم خارجی با استفاده از سوزن و ابزارهای دیگر که برای شکستگی های پیچیده و سخت به کار می رود.
گچ گرفتن که می تواند پای شما را در موقعیت جدید تثبیت کند تا زمانی که بهبود پیدا کند.
چقدر طول می کشد تا شکستگی انگشت پا بهبود یابد؟
در مورد سوالاتی که شما کاربران از بخش سلامت نم نمک با محوریت شکستگی انگشت پا چقدر طول می کشد باید بگوییم که مدت زمان بهبودی بستگی به این دارد که کدام انگشت پای شما آسیب دیده باشد و میزان شدت آن چقدر باشد اما به طور کلی دوره درمان به صورت زیر است :
برای انگشت بزرگ :
دو الی سه هفته ماندن در گچ و سپس چهار هفته استفاده از کفش های مخصوص نیاز است. در چنین حالتی 6 الی 8 هفته بعد از شکستگی پا می توان به محل کار برگشت.
برای شکستگی انگشتان دیگر :
استفاده از کفش های مخصوص ، راه رفتن هنگامی که فرد می تواند شرایط را کنترل کند و بهبودی کامل بعد از 4 تا 6 هفته.
مشکلات و سختی های شکستگی انگشت پا چیست؟
اگر فرد به طور کامل درمان شده باشد ، هیچ سختی نخواهد داشت.
سختی های ممکن بعد از شکستگی های متعدد ایجاد می شود که شامل موارد زیر هستند :
- بهبود پیدا نکردن انگشتان پا به معنای این است که استخوان حالت کوفتگی پیدا می کند و جراحی مورد نیاز است.
- عفونت کردن استخوان که ممکن است دائمی باشد.
- پوست اطراف شکستگی آسیب می بیند و نیاز به مصرف آنتی بیوتیک در بلند مدت و جراحی های بیشتر است.
- کوفتگی عضلانی انگشت پا که بعد از شکستگی اتفاق می افتد و مفصل ها را درگیر می کند . مفصل ها در هر جای بدن که خون در آن جریان داشته باشد ، در چنین حالتی سفت تر می شوند که فیزیوتراپی و تمرین های آن کمک کننده خواهد بود.
- درد استخوانی که در این شرایط رایج است؛ مخصوصا در موارد شدید شکستگی.
روش های طب سنتی برای ترمیم شکستگی استخوان
مخلوط زرده تخم مرغ محلی و سندروس و سقز
برخی از طبیبان طب سنتی برای ترمیم شکستگی استخوان پیشنهاد می کنند ضمادی از زرده تخم مرغ محلی ، سندروس و سقز (شیره تنه درخت پسته کوهی) تهیه نموده و بر روی شکستگی ببندید تا درمان شود.
ضماد حنا
برای بهبود شکستگی استخوان ضماد حنا با روغن گل یا روغن زیتون مفید است.
ضماد اقاقیا و ماش
اگر ناحیه آسیب دیده ورم گرم داشته باشد ، 10 مثقال انار دشتی و 10 مثقال ماش پوست کنده ، پنج مثقال مر ، پنج مثقال الوا ، پنج مثقال خطمی سفید و بیست مثقال اقاقیا را درمخلوط کن بریزید و با سفیده تخم مرغ بر محل آسیب دیده بمالید.
استفاده از مخلوط ماش و انار دشتی
اگر شکستگی یا از جا دررفتگی استخوان جایش ورم کرده و ورم گرم است ، مخلوطی از ماش پوست کنده به وزن 20درهم ، انار دشتی ، گلنار و اقاقیا را تهیه نموده و بر جای آسیب دیده بگذارید.
ضماد سنفیتون و گوشت قرمز
در برخی طب های سنتی ضماد سنفیتون و گوشت قرمز خمیر شده برای درمان شکستگی مورد استفاده قرار می گیرد.
ضماد تخم مرغ و زردچوبه
برای درمان شکستگی برخی از افراد از ترکیب تخم مرغ و زردچوبه استفاده می کنند.
ضماد دوسین برای جوش خوردن استخوان
بهترین دارو برای جوش خوردن استخوان روغن سیاه دانه است. اگر سیاه دانه را به شکل پودر درآوریم و با عسل مخلوط کنیم و به شکل ضمادی روی ناحیه شکستگی ببندیم ، شتاب جوش خوردگی افزایش پیدا می کند.
داروهای مفید برای درمان شکستگی
برای درمان شکستگی می توانید از داروهای گیاهی مانند برگ آس ، برگ لادن ، سک ، زعفران و گل ارمنی استفاده نمایید .
ضماد برگ بابا آدم
ضماد برگ بابا آدم ، آرنیکا ، سنفیتون یا همان اذن الحمار برای بهبود زودتر شکستگی مفید است.
توصیه های طب سنتی برای افزایش شتاب جوش خوردگی استخوان
- برای درمان بهتر شکستگی استخوان ، لینت مزاج و عدم مبتلا به یبوست ضروری است.
- در ترمیم شکستگی استخوان پاکسازی بدن از مواد زائد با فصد ، حجامت و گاها زالودرمانی مفید است.
- مصرف هفته ای سه مرتبه کله جوش با کشک طبیعی مفید می باشد.
- مصرف کله پاچه (به ویژه پاچه تنها) برای بهبود شکستگی مفید است.
- آب قلم غنی از پروتئین و مواد معدنی مختلف است و به تقویت استخوان ها ، رباط ها ، تاندون ها و غضروف ها کمک می کند و مفصل ها را سالم نگه می دارد.
- محیط فردی که دچار شکستگی شده است ، باید گرم نگه داشته شود.
- روغن های حیوانی می توانند به راحتی موجب تقویت مفصل ها شوند.
- مصرف کره و عسل ، انجیر ، انگور ، شیر شتر ، مواد کلسیم دار و غذاهای گرم مزاج مانند ارده با شیره انگور برای درمان شکستگی مفید است.
- مصرف سویق گندم و جو با شیر همراه شیره انگور ، خرما برای درمان شکستگی مفید خواهد بود.
نکته مهم :
استفاده از شیوه های سنتی تهیه ضماد برای شکسته بندی تنها توسط مختصصان می تواند مورد استفاده قرار گیرد و همیشه باعث ترمیم شکستگی نمی شود پس هنگام بروز شکستگی از انجام خود درمانی بدون مشاوره با فرد مطلع و کارشناس افراد جدا خودداری کرده و به مراکز درمانی مراجعه کنید و درمان شکستگی انگشت پا را تنها به پزشک متخصص بسپارید.