زندگینامه امام محمد تقی و همسرش(Muhammad al-Jawad)
- نام اصلی : محمد بن علی بن موسی
- زادروز : 10 رجب ، 195ق
- کنیه : ابوجعفر و ابوعلی
- نقش : امام نهم شیعیان
- زادگاه : مدینه
- مدت امامت : 17 سال (203 تا 220ق)
- شهادت : آخر ذی القعده ، 220ق.
- مدفن : کاظمین
- محل زندگی : مدینه ، بغداد
- لقب ها : جواد ، تقی ، ابن الرضا
- پدر : علی بن موسی بن جعفر
- مادر : سبیکه
- همسر ها : سمانه مغربیه ، ام فضل
- فرزندان : علی ، موسی ، حکیمه ، زینب ، فاطمه ، امامه
- طول عمر : 25 سال
بیوگرافی کامل امام محمد تقی
محمد بن علی بن موسی متولد 10 رجب 195 ه.ق کنیه او ابوجعفر و ملقب به جواد و تقی ، نهمین امام شیعیان دوازده امامی بعد از پدرش علی بن موسی الرضا و پیش از پسرش هادی می باشد.
محمد بن علی بن موسی مشهور به امام جواد و امام محمدِ تقی (195-220ق) امام نهم شیعیان اثناعشری است. کنیه او ابوجعفر ثانی است. او 17 سال امامت کرد و در 25 سالگی به شهادت رسید. در میان امامان شیعه ، وی جوان ترین امام در هنگام شهادت بوده است.
سن کمِ او در هنگام شهادت پدر ، سبب شد تا شماری از اصحاب امام رضا(ع) ، در امامت او تردید کنند؛ برخی عبدالله بن موسی را امام خواندند و برخی دیگر به واقفیه پیوستند ، اما بیشتر آنان امامت محمد بن علی(ع) را پذیرفتند.
ارتباط امام جواد(ع) با شیعیان ، بیشتر از طریق وکیلانش و به شکل نامه نگاری انجام می گرفت. در دوره امامت امام نهم شیعیان ، فرقه های اهل حدیث ، زیدیه ، واقفیه و غلات فعالیت داشتند. وی شیعیان را از عقاید آنان آگاه می کرد و از نماز خواندن پشت سر آنها نهی و غالیان را لعن می نمود.
مناظرات علمی امام جواد(ع) با عالمان فرقه های اسلامی در مسائل کلامی ، همچون جایگاه شیخین و مسئله های فقهی مانند حکم قطع کردن دست دزد و احکام حج ، از مناظرات معروف امامان معصوم دانسته شده است.
امامت در کودکی
امام جواد(ع) در حدود 8 سالگی ، به امامت رسید. به دلیل پایین بودن سن وی ، میان شیعیان درباره امام پس از حضرت رضا(ع) اختلاف شد؛ برخی به دنبال عبدالله بن موسی ، برادر امام رضا رفتند ، اما طولی نکشید او را شایسته امامت ندانستند و از او روگرداندند. برخی به احمد بن موسی برادر دیگر حضرت رضا(ع) گرویدند و شماری نیز به واقفیه پیوستند. با این حال ، بیشتر اصحاب علی بن موسی الرضا(ع) به امامت فرزندش جواد معتقد شدند. منابع علت این اختلاف را کودکی جوادالائمه دانسته اند. به گفته نوبختی علت پیدایش این اختلاف ، آن بود که آنان بلوغ را از شرایط امامت می دانستند. البته این مسئله در زمان حیات امام رضا(ع) نیز مطرح بود. حضرت رضا در واکنش به کسانی که خردسالی جوادالأئمه را مطرح می کردند به نبوت حضرت عیسی در کودکی استناد می کرد و می فرمود : «سن عیسی هنگامی که نبوت به وی عطا شد کمتر از سن فرزند من بوده است.»
دوران امامت
محمد بن علی(ع) ، پس از شهادت امام رضا(ع) در سال 203ق به امامت رسید. دوران امامت او با خلافت دو تن از خلفای عباسی همزمان بود. حدود 15 سال از امامت او در خلافت مأمون(193-218ق) و 2 سال در خلافت معتصم(218-227ق) سپری شد. مدت امامت جوادالائمه 17 سال بود و با شهادت او در سال 220ق ، امامت به فرزندش امام هادی(ع) منتقل شد.
وضعیت ازدواج و همسر امام محمد تقی
مأمون عباسی در سال 202ق یا 215ق دختر خود ام فضل را به عقد امام جواد(ع) در آورد. برخی گفته اند : احتمالا در دیداری که جوادالأئمه با پدرش در طوس داشت ، مأمون ، ام الفضل را به عقد او درآورد. به گفته ابن کثیر (701-774ق) مورخ اهل سنت ، خطبه عقد او با دختر مأمون در زمان حیات علی بن موسی الرضا(ع) خوانده شد ، اما مراسم ازدواج آنها در سال 215ق در تکریت انجام شده است.
به گزارش منابع تاریخی ، ازدواج جوادالأئمه با ام الفضل ، به درخواست مأمون صورت گرفت. مأمون هدف خود را این می دانست که پدر بزرگ کودکی از نسل پیامبر(ص) و امام علی(ع) باشد. به گزارش شیخ مفید در کتاب الارشاد ، مأمون به دلیل شخصیت علمی محمد بن علی و شوق و شعفی که نسبت به او داشت ، ام الفضل دختر خود را به ازدواج آن حضرت درآورد؛ اما برخی از پژوهشگران بر این باورند که این ازدواج با انگیزه و اهداف سیاسی انجام شده است از جمله اینکه مأمون می خواست از این راه ، امام جواد و ارتباط او با شیعیان را کنترل کند یا خود را علاقمند به علویان نشان دهد و آنان را از قیام علیه خود باز دارد. این ازدواج اعتراض برخی اطرافیان مأمون را در پی داشت زیرا بیم آن داشتند که خلافت از عباسیان به علویان منتقل شود. امام جواد(ع) مهریه ام الفضل را معادل مهریه حضرت زهرا(س)(500 درهم) تعیین کرد. امام جواد(ع) ، از ام فضل صاحب فرزندی نشد.
همسر دیگر جوادالأئمه ، سمانه مغربیه است که کنیز بود و به دستور خودش خریداری شد. همه فرزندان امام جواد از سمانه بودند.
فرزندان
بنابر نقل شیخ مفید ، امام جواد(ع) 4 فرزند به نام های علی ، موسی ، فاطمه و امامه داشت. برخی دختران امام را 3 تن به نام های حکیمه ، خدیجه و ام کلثوم می دانند. در برخی از منابع متأخر از ام محمد و زینب نیز به عنوان دختران آن حضرت یاد شده است.
شهادت
حکومت عباسی دو بار امام محمد تقی(ع) را به بغداد احضار کرد. سفر اول در زمان مأمون چندان طولانی نبود. بار دوم ، در 28 محرم سال 220ق ، به دستور معتصم وارد بغداد شد و در ذی القعدة یا ذی الحجه همان سال در بغداد به شهادت رسید.