ذهن متمرکز چیست و چگونه ذهن متمرکز داشته باشیم؟
تمرکز کردن نوعی تلاش ذهنی است که سعی می کند توجه شما را به سمت هر چیزی که در حال حاضر روی آن کار می کنید ، هدایت کند. برای بهبود تمرکز ذهنی راهکارهای مختلفی وجود دارد که ممکن است بعضی از آن ها برای شما مفید و بعضی دیگر بی فایده باشند. بهتر است راهکارهای مختلف را امتحان کنید تا ببینید کدامیک از آن ها می تواند به شما کمک کند.
در ذهن سرگردان چه اتفاقی می افتد؟
در مدیتیشن از شما خواسته می شود که توجه خود را روی یک موضوع که اغلب تنفس است ، حفظ کنید. این کار ساده به نظر می رسد؛ پس بهتر است چند دقیقه آن را امتحان کنید و ببینید چه اتفاقی می افتد.
حواس پرتی و سرگردانی ذهن
احتمالا مانند بیشتر مردم خیلی زود متوجه می شوید که توجه تان به سمت نشخوار فکری ، خیال پردازی ، تحلیل و برنامه ریزی منحرف می شود.
در بعضی مواقع ممکن است متوجه شوید که ذهن شما دیگر روی تنفس متمرکز نیست. با آگاهی از این موضوع ، از فکری که ذهن تان را به خود مشغول کرده است ، رها می شوید و دوباره توجه خود را به سمت تنفس تان هدایت می کنید. چند لحظه بعد ، احتمالا دوباره این چرخه تکرار خواهد شد. این دقیقا اتفاقی است که در یک ذهن سرگردان می افتد.
به نظر می رسد در هنگام سرگردانی ذهن و کاهش تمرکز امواج مغزی به نام امواج آهسته در انسان ایجاد می شود. این امواج به الگویی از فعالیت عصبی که در هنگام خوابیدن اتفاق می افتد ، مرتبط است.
مزایای ایجاد تمرکز
خودتان را سوار بر یک اسب تصور کنید. اسب از شما اطاعت نمی کند و هر جا که بخواهد می رود. می خواهید به سمت راست برود ، اما به چپ می رود. می خواهید به چپ بپیچد ، اما به سمت راست می پیچد.
تمرکز ذهنی و پیشگیری از اشتباه
می خواهید توقف کنید یا سرعت آن را کاهش دهید ، اما ناگهان شروع به دویدن می کند. این حالت درست مانند زمانی است که نمی توانید ذهن خود را روی وظایف یا هر کاری که انجام می دهید ، متمرکز کنید.
هم در زندگی شخصی و هم در زندگی حرفه ای خود بدون تمرکز کردن نمی توانید کار زیادی انجام دهید. زمانی که حواس تان پرت می شود ، اطلاعات سودمندی را از دست می دهید یا اشتباهات مهمی مرتکب می شوید.
از بین تمام توانایی های ذهنی ما ، احتمالا تمرکز تاثیرگذارترین آن ها محسوب می شود. تمرکز عملکرد حیاتی مغز و ذهن انسان است. اشتباه نیست اگر بگوییم تمرکز توانایی اصلی مغز انسان است که تقریبا تمام توانایی های ذهنی دیگر را کنترل کرده و مهم ترین نقش را در فرآیند یادگیری ایفا می کند.
در موارد زیر برخورداری از تمرکز ذهنی خوب مهم است :
- کنترل ذهن و دور کردن افکار ناخواسته و مزاحم
- کسب آرامش درونی
- بهبود حافظه
- بهبود توانایی برای مطالعه کردن
- افزایش کارآیی و بهره وری
- کاهش اشتباهات
- بهبود کیفیت زندگی
- بهبود قدرت تصمیم گیری و داشتن انتخاب های بهتر
- گسترش هوش و دانش
- مدیریت بهتر زما
- کسب موفقیت در زمان کوتاه تر
تمرکز تعیین کننده سطح دستاوردهایی است که در زندگی به دست می آورید. وقتی برای رسیدن به چیزی در زندگی تمرکز می کنید ، در حقیقت در مسیر رسیدن به اهدافتان گام برمی دارید. اگر تمرکز نداشته باشید ، بیشتر وقت و انرژی خود را برای چیزهای بی فایده هدر می دهید.
وقتی تمرکز می کنید ، هیچ کس نمی تواند شما را از دستیابی به موفقیت باز دارد. افراد موفق روی وظایف خود متمرکز هستند و هر روز برای رسیدن به اهدافشان تلاش می کنند. این موضوع به آن ها کمک می کند تا سریع تر از دیگران به موفقیت برسند.
چگونه می توانم ذهن سرگردان خود را دوباره متمرکز کنم؟
نداشتن تمرکز نه تنها به اتلاف وقت و عقب افتادن کارها منجر می شود ، بلکه استرس را هم افزایش می دهد. خوشبختانه ، راهکارهایی وجود دارند که می توانند تمرکز را تقویت کرده و از بروز مشکلات ناشی از آن جلوگیری کنند.
اگر می خواهید ذهن سرگردان خود را کنترل کنید ، راهکارهای زیاد را به کار ببرید :
1. در یک زمان فقط روی یک کار تمرکز کنید
ممکن است فکر کنید رسیدگی به چند کار مختلف به طور همزمان سرعت انجام آن ها را بالا می برد و باعث صرفه جویی در وقت می شود؛ اما واقعیت این است که ما نمی توانیم به طور همزمان چند کار را به خوبی به سرانجام برسانیم. این کار بهره وری را به طور چشمگیری کاهش می دهد و توجه به جزئیات مهم را بسیار سخت تر می کند.
تمرکز ذهنی هنگام کار کردن
قدرت تمرکز ما محدود است و به همین دلیل باید از آن به طور منطقی استفاده کنیم. تمرکز مانند یک چراغ است که اگر آن را به یک منطقه خاص بتابانید ، می توانید همه چیز را به وضوح ببینید.
اما اگر بخواهید از همان مقدار نور در یک اتاق بزرگ و تاریک استفاده کنید ، ممکن است متوجه جزئیات نشوید. پس همیشه سعی کنید در آن واحد توجه کامل خود را فقط به یک چیز معطوف کنید.
2. یک حواس پرتی عمدی اضافه کنید
طبق تحقیقات ، افزودن حواس پرتی های خودخواسته از سرگردانی ذهن جلوگیری کرده و به افزایش تمرکز منجر می شود. توجه یک منبع محدود است؛ بنابراین ، پر کردن تمام شکاف های ذهن جایی برای سایر حواس پرتی ها باقی نمی گذارد. یکی از کارهایی که می توانید برای ایجاد حواس پرتی های عمدی انجام دهید ، پخش موزیک است.
3. دلایل ایجاد استرس را شناسایی و آ ن ها را حذف کنید
گاهی اوقات عوامل بیرونی و در بعضی موارد هم عوامل درونی باعث حواس پرتی می شوند. وقتی صدای رادیو نمی گذارد تمرکز کنید یا همکارتان دائما با شما صحبت می کند و حواس تان را پرت می کند ، با عوامل بیرونی روبه رو هستید. اما همه عوامل حواس پرتی به محیط بیرون مربوط نمی شوند.
گاهی اوقات خستگی ، استرس ، نگرانی ، اضطراب یا کاهش انگیزه حواس شما را پرت می کند. برای اینکه چنین حواس پرتی های درونی را به حداقل برسانید یا حذف کنید ، باید قبل از انجام کار به خوبی استراحت کرده باشید. همچنین سعی کنید به کمک مثبت اندیشی و تصویرسازی مثبت با استرس و اضطراب خود مقابله کنید.
4. از مدیتیشن و یوگا استفاده کنید
مدیتیشن و یوگا فواید متعددی دارند که بهبود تمرکز ذهنی تنها یکی از آن ها است. شواهد علمی نشان می دهد که مدیتیشن توجه و تمرکز را افزایش می دهد و به بهبود حافظه و سایر توانایی های شناختی کمک می کند.
مدیتیشن
یادگیری مدیتیشن به شما کمک می کند تا با حواس پرتی های درونی خود مثل استرس مقابله کنید. حتی 5 دقیقه مدیتیشن تاثیر چشمگیری روی قدرت تمرکز دارد.
5. استراحت های کوتاهی داشته باشید
وقتی سعی می کنید برای مدت طولانی به یک کار خاص بپردازید ، بعد از مدتی تمرکز خود را از دست می دهید. بعضی از محققان معتقدند که این امر به تمایل مغز در نادیده گرفتن تحریکات مداوم مربوط می شود. وقتی کمی استراحت می کنید و توجه خود را به جای دیگری معطوف می کنید ، تمرکز ذهنی شما به طور چشمگیری بهبود می یابد.
دفعه بعد که برای مدت طولانی مشغول کار بودید ، حتما کمی به ذهن تان استراحت بدهید و توجه خود را برای چند لحظه به چیزی غیر از کار مورد نظر معطوف کنید. این استراحت کوتاه به شما کمک می کند که بهتر تمرکز کنید و به نتیجه مطلوب تری برسید.
6. مراقب افکار خود باشید
زمانی که در حال نشخوار فکری در مورد گذشته هستید ، به آینده فکر می کنید یا به هر دلیلی از لحظه حال دور می شوید ، تمرکز کردن سخت می شود. احتمالا درباره اهمیت زندگی در زمان حال مطالبی خوانده یا شنیده اید. این یعنی تمام افکار و عواملی که باعث حواس پرتی شما می شوند را کنار بگذارید و ذهن تان به طور کامل درگیر زمان حال باشد.
افکار مزاحم
در حال زندگی کردن برای حفظ تمرکز ذهنی مهم است. این کار به شما کمک می کند که بتوانید به خوبی روی جزئیاتی که در یک مقطع زمانی خاص اهمیت دارند ، متمرکز شوید.
ممکن است کمی طول بکشد ، اما برای یادگیری آن تلاش کنید. آینده هنوز اتفاق نیفتاده است و گذشته هم قابل تغییر دادن نیست؛ اما کاری که امروز و در این لحظه انجام می دهید می تواند به شما در جلوگیری از تکرار اشتباهات گذشته و ساخت آینده ای موفق تر کمک کند.
7. حافظه کاری خود را بهبود بخشید
حافظه کاری یا حافظه فعال اطلاعات را به طور موقت در خود نگه می دارد و آن ها را دستکاری و پردازش می کند. حافظه فعال به شما کمک می کند تا با نگهداری اطلاعات در کوتاه مدت از آن ها استفاده کنید ، روی یک کار تمرکز کنید و به یاد بیاورید که باید چه کاری انجام دهید.
راه های مختلفی برای بهبود حافظه کاری وجود دارد ، از جمله :
- وظایف خود را به بخش های کوچکتر تقسیم کرده و هر بار یکی از آن ها را انجام دهید.
- از انجام چند کار مختلف به طور همزمان خودداری کنید.
- یک چک لیست از کارهایی که باید در چند مرحله انجام شوند ، تهیه کنید.
- 6 کلمه نامرتبط را روی کاغذ بنویسید و سعی کنید دو کلمه ابتدایی را به خاطر بسپارید. هر بار سعی کنید به تعداد کلماتی که حفظ می کنید ، یک کلمه اضافه کنید.
- ورزش را به برنامه روزانه خود اضافه کنید.
- مدیتیشن انجام دهید.
- به اندازه کافی بخوابید.
8. آدامس بجوید
یافته های محققان نشان می دهد که جویدن آدامس هوشیاری را افزایش می دهد و دامنه توجه را بهبود می بخشد؛ در نتیجه ، در هنگام کار کردن روی یک موضوع خاص از پرت شدن حواس جلوگیری می کند.
تاثیر آدامس جویدن روی ذهن
بعضی از محققان حدس می زنند که جویدن آدامس فعالیت هیپوکامپ (ناحیه ای از مغز که با حافظه و توجه مرتبط است) را افزایش می دهد.