ثبت بیوگرافی در گوگل
ثبت بیوگرافی در ویکی پدیا
تبلیغات

در این مطلب جدید در سال 1403 و سال 2024 ، بازداشت موقت به دو دسته تقسیم میشود, بازداشت موقت اجباری و بازداشت موقت اختیاری که در ادامه همه چیز را درباه این دو مورد ملاحظه میکنید.

وقتی صحبت از بازداشت می شود ، تکلیف آن مشخص است. اما وقتی واژه موقت به آن می چسبد ، تبدیل به مهم ترین قرار تأمین کیفری می شود که قانون برای متهم در نظر گرفته است. البته گاهی لازم است که متهم برای بررسی ها در دسترس باشد و به این ترتیب باید به طور موقت وی را در بازداشت نگه داشت. البته لازم به ذکر است که مطالب مذکور در این گزارش ، براساس آیین دادرسی کیفری فعلی نوشته شده است.بازداشت موقت چیست؟ + نکات ریز و درشتبازداشت موقت چیست؟ + نکات ریز و درشت

در قرارهایی مانند کفالت یا وثیقه اگر متهم قادر به معرفی کفیل یا سپردن وثیقه نباشد ، قرار بازداشت صادر می شود. در صورتی که در قرار بازداشت موقت ، متهم با وجود امکان معرفی کفیل یا سپردن وثیقه باز هم زندانی می شود. با اینکه ماده 132 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری ، به ذکر انواع قرارهای تأمین اختصاص دارد ، اما قبل از آن در ماده 32 همان قانون ، از قرار بازداشت که یکی از انواع همین تأمین هاست ، یاد کرده است.

 

انواع بازداشت موقت

بازداشت موقت انواعی دارد و قانون آن را به دو دسته تقسیم کرده است : یکی بازداشت موقت اختیاری و دیگری بازداشت موقت اجباری. برابر قانون در ارتکاب یکسری از جرایم آن هم زمانی که دلایل کافی وجود داشته باشد ، برای متهم قرار بازداشت موقت اختیاری صادر می شود .

یک گروه جرایمی هستند که مجازات قانونی آن اعدام ، رجم ، صلب و قطع عضو باشد؛ گروه دیگر جرایم عمدی هستند که حداقل مجازات قانونی آن ها سه سال حبس باشد؛ هم چنین صدور قرار بازداشت موقت در مواردی که آزاد بودن متهم موجب از بین رفتن آثار و دلایل جرم شود یا تبانی با متهمان دیگر و مطلعان را ایجاد کند ، در اختیار دادگاه خواهد بود. در قتل عمد نیز با تقاضای اولیای دم برای اقامه بینه حداکثر به مدت 6 روز ، قرار به صورت اختیاری خواهد بود.

نکات ریز و درشت پیرامون قرار بازداشت موقت

نکات ریز و درشت پیرامون قرار بازداشت موقت

به عبارتی هر گاه هرکدام از جرایم مذکور محقق شود ، این قاضی است که اختیار دارد که در مورد صدور قرار بازداشت تصمیم بگیرد. اما برخی از جرایم هم وجود دارند که قضات رسیدگی کننده ملزم به صدور قرار بازداشت برای متهم هستند و نمی توانند از این قاعده سرپیچی کنند.

یعنی برای یکسری از جرایم قاضی بخواهد یا نخواهد باید متهم را بازداشت کند تا تکلیف ماجرا مشخص شود. البته در این باره نیز یک شرط کلی وجود دارد و آن شرط این است که مدت بازداشت موقت نباید از حداقل زمانی که در قانون برای آن جرم در نظر گرفته اند ، بیشتر باشد. این جرایم عبارتند از 1- قتل عمد ، آدم ربایی ، اسیدپاشی و محاربه و افساد فی الارض. 2- در جرایمی که مجازات قانونی آن اعدام یا حبس دایم باشد. 3-جرایم سرقت ، کلاهبرداری ، اختلاس ، ارتشا ، خیانت در امانت ، جعل و استفاده از سند مجعول البته در صورتی که متهم حداقل یک فقره سابقه محکومیت غیرقطعی یا دو فقره یا بیشتر سابقه محکومیت غیر قطعی به علت ارتکاب یک از این جرایم را داشته باشد. 4-در مواردی که آزادی متهم موجب فساد باشد.

 

مزایای این قرار

به هر حال هر یک از قرارهایی که در آیین دادرسی کیفری پیش بینی می شود ، مزایایی دارد که علت ایجاد و صدور آن را توجیه می کند ، قرار بازداشت نیز مزایایی دارد. البته در ظاهر این طور به نظر می رسد که این مزایا بیش از اینکه شامل حال متهم شود ، در راستای بررسی پرونده و بهبود جریان دادرسی پیش بینی شده است. بنابراین بسیاری صدور این قرار را موثرترین وسیله برای دستیابی به متهم و تضمین حضور او در مراجع قضایی در مواقع لزوم می دانند. با صدور این قرار هرگاه نیاز به حضور متهم باشد ، وی با مراقبت کامل نزد مرجع قضایی آورده خواهد شد و به این ترتیب از تبانی متهم با سایر متهمان نیز جلوگیری می شود؛ همچنین این قرار موجب جلوگیری از فشار متهم نسبت به بزه دیده و شهود برای جلوگیری یا پس گرفتن شکایت می شود. این قرار حتی گاهی وسیله ای برای تأمین امنیت و مصونیت او از انتقام بزه دیده می شود.

 

مرجعی که این قرار را صادر می کند

قبل از احیای دادسرا ، قرار بازداشت موقت توسط دادگاه صادر می شد و با تایید رییس حوزه قضایی یا معاون وی ، به اجرا در می آمد. البته خود رییس حوزه قضایی نیز شخصا مجاز به صدور این قرار بود. با تصویب قانون احیای دادسراها در سال 81، مقام صالح برای صدور این قرار بازپرس است که باید ظرف مدت 24ساعت قرار را به تایید دادستان برساند ، مطابق بند «ح» ماده 3 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب «هرگاه دادستان با قرار بازداشت به عمل آمده موافق نباشد نظر دادستان متبع است و چنانچه علتی که موجب بازداشت است مرتفع شده و موجب دیگری برای ادامه بازداشت نباشد ، بازداشت با موافقت دادستان رفع خواهد شد و همچنین در موردی که دادستان تقاضای بازداشت کرده و بازپرس با آن موافق نباشد حل اختلاف حسب مورد با دادگاه عمومی یا انقلاب محل خواهد بود.» همان طور که می بینید دادستان نیز می تواند در غیر جرایمی که در صلاحیت کیفری استان قرار دارد رأسا قرار بازداشت موقت متهم را صادر کند. در صورتی که دادیار به جای دادستان اقدام به صدور این قرار کند باید این قرار به تأیید دادستان برسد تا اعتبار داشته باشد.

بازداشت  موقت چیست و چه تفاوتی با حبس دارد؟

بازداشت موقت چیست و چه تفاوتی با حبس دارد؟

مدت اعتبار این قرار

به گزارش حمایت ، در قانون آیین دادرسی کیفری فعلی مدت اعتبار قرار بازداشت موقت در جرایمی که رسیدگی به آن ها در صلاحیت دادگاه کیفری استان است چهارماه و در بقیه جرایم که رسیدگی به آن ها در صلاحیت دادگاه های کیفری عمومی یا اختصاصی است دو ماه در نظر گرفته شده است؛ البته به همان شرط که مدت حبس از حداقل مجازات مقرر قانونی جرم ارتکابی تجاوز نکند. یعنی اگر برای یک جرم 6 ماه تا 3 سال حبس در نظر گرفته شده است مدت بازداشت موقت نباید بیشتر از 6 ماه باشد. البته اگر در این مدت دادسرا تصمیم نهایی خود را نگرفته باشد ، باید به تخفیف قرار تامین یا ابقای آن دستور دهد و البته دلایل خود را نیز باید ذکر کند. البته در مواردی که دادگاه مکلف به انجام تحقیقات مقدماتی است مانند دادگاه استان در رسیدگی به اتهام زنا یا لواط ، باید تمدید بازداشت و باقی ماندن قرار را در پایان هرماه اعلام کند.

 

حق اعتراض هم وجود دارد

فردی که قرار بازداشت موقت برایش صادر شده است می تواند به این قرار اعتراض کند. به عبارتی حق اعتراض به صدور قرار بازداشت از جمله اصول مسلم حقوق بازداشت شدگان است . شخص بازداشت شده پس از اطلاع از دلایل بازداشت حق دارد نسبت به صدور چنین قراری که موجب سلب آزادی وی شده ، اعتراض کند. متهم 10 روز بعد از صدور قرار فرصت دارد که به آن معترض شود. رسیدگی به اعتراض در جلسه اداری خارج از نوبت صورت می گیرد و رأی صادره قطعی خواهد بود یعنی دیگر نمی تواند به رای اعتراض کند حتی اگر دادگاه قرار بازداشت را درست تشخیص دهد.

 

چند نکته آخر

به هر حال علاوه بر حق اعتراض که از حقوق متهم به حساب می آید ، در این میان و در خصوص صدور قرار بازداشت متهم ، حقوق دیگری نیز برای این فرد در نظر گرفته شده است که یکی از آن ها حقوق متهمان به عنوان شهروند از حیث کرامت ذاتی انسان ها است. زیرا این افراد هنوز متهم هستند بنابراین باید محل نگهداری آنان از محکومان باید جدا باشد و قواعد و موازین ویژه ای نسبت به آنان رعایت شود. یکی از موارد مهم در صدور قرار بازداشت موقت این است که اگر پس از صدور قرار این بازداشت مشخص شود که فرد بازداشت شده هیچ گونه ارتباطی با اتهام در پرونده ندارد ، در نتیجه قرار بازداشت موقت منتفی و قرار منع پیگرد یا منع تعقیب صادر می شود.

در این میان در صورتی که قرار بازداشت غیرقانونی و بدون رعایت موازین قانونی صورت گرفته باشد برای فرد جبران خسارتی در نظر گرفته خواهد شد.یکی از اصول «اصل الزامی بودن احتساب ایام بازداشت در دوران محکومیت» است. به هر حال در ایام بازداشت فرد متهم از آزادی رفت و آمد محروم شده است و در حقیقت به نوعی قبل از اینکه جرمش ثابت شود محکوم به حبس شده است و در حبس قرار دارد ، به همین دلیل اگر جرمش ثابت شود و محکومیت حبس برایش در نظر بگیرند روزهای بازداشت موقت از زمان محکومیت او کسر خواهد شد.

بیوگرافی

پیج اینستاگرام نم نمک

این مطلب مفید بود؟
(1 رای)
100%

نظر دادن