ثبت بیوگرافی در گوگل
ثبت بیوگرافی در ویکی پدیا
تبلیغات

در این مطلب جدید در سال 1403 و سال 2024 ، روز شب یلدا و تاریخ روز شب یلدا و تاریخ شمسی روز شب یلدا و روز شب یلدا در تقویم امسال و تاریخچه روز شب یلدا و روز شب یلدا چه روزی است و تاریخ دقیق روز شب یلدا و روز شب یلدا چند شنبه است و روز شب یلدا چندمه و روز شب یلدا در تقویم میلادی و علت نامگذاری روز شب یلدا و روز شب یلدا و روز جهانی شب یلدا در تقویم قمری و روز شب یلدا در تقویم قمری در نم نمک.

تاریخ ، روز ، ساعت و طول شب چله امسال

جمعه 30 آذر 1403تاریخ شب یلدای امسال 1403 [روز و ساعت شب چله]تاریخ شب یلدای امسال 1403 [روز و ساعت شب چله]

20 دسامبر 2024

18 جمادی الثانیه 1446

تاریخ شب یلدا به میلادی ، شمسی و قمری

ایرانیان از گذشته تا کنون در اوقات مختلف سال آیین و رسوم مختلفی را برگزار می کنند که اکثر آنها با پدیده های طبیعی در پیوند هستند بنابراین بر مبنای تقویم خورشیدی مشخص می شدند. در ایران قدیم هر روز ماه نام به خصوصی داشت و یک روز از ماه همنام خود ماه بود که در این روز جشنی به همین مناسبت برگزار می شد بنابراین ایرانیان باستان جشن های ماهیانه داشتند.

آنها علاوه بر این جشنهای ماهیانه ، در سال 12 روز ، 19فروردین ، 13اردیبهشت ، 6خرداد ، 13 تیرماه ، 17مرداد ، 4 شهریور ، 16مهر ، 10 ابان ، 9 اذر ، 8 و 15 و 23 دی ، 2 بهمن و 5 اسفند را جشن میگرفتند. آیین هایی دیگری نیز در طول سال برگزار می شد که یکی از این آیین ها شب یلدا است.

تاریخ شب یلدا به میلادی ، شمسی و قمری

شب یلدا در ایران باستان

دی یا دتوشو که به معنی دادار و آفریدگار است وبه جای واژه اهورامزدا در نامه های اوستایی به کار رفته است. روزهای هشتم و پانزدهم و بیست و سوم هر ماه به نام دی نام گذاری شده که برای تشخیص آنها هر یک را به نام روز بعدش می خوانند.« اورمزد ، دی به آذر ، دی به مهر ، دی به دین »بنابراین در ماه دی چهار روز به نام خدا نامیده و در ماه دی چهار بار جشن دیگان برگزار می شود.

نخستین جشن دیگان در ماه دی ، روز اول دی و شب پیش آن بزرگترین شب سال است که ایرانیان آن را شب چله یا یلدا می نامند. در این شب همه افراد دور هم جمع می شوند و خوراکی ها و میوه هایی مانند انار و هندوانه و خربزه و سیب و به و انگور و آجیل و شیرنی و ... می خوردند و با شادی شب اورمزد و دی ماه (شب چله) را می گذرانند.

ایرانیان گاه شب یلدا را تا دمیدن خورشید در دامنه کوه های البرز می گذراندند و برخی در مهرابه ها (نیایشگاه های پیروان آیین مهر) به نیایش مشغول می شدند و که دعای شکرانه نعمت به نام «نی ید» می خواندند تا بر اهریمن پیروز شوند. آنها روز پس از شب یلدا (یکم دی ماه) را خورروز (روز خورشید) و دی گان می نامیدند و در این روز که تعطیلی بود ، استراحت می کردند.

تاریخ شب یلدا به میلادی ، شمسی و قمری

قدمت شب یلدا

پیشینه یلدا به زمانهای بسیار گذشته برمیگردد و قدمت آن بر اساس گفته های برخی از باستان شناسان و بر اساس کشفیات باستان شناسی به هفت هزار سال پیش بر می گردد اما آنچه به عنوان شب یلدا به رسمیت شناخته شده است به 500 سال پیش از میلاد و به زمان داریوش یکم بر می گردد.

تاریخ شب یلدا به میلادی ، شمسی و قمری

تفاوت شب یلدا با شب های دیگر از نظر زمانی

طولانی ترین شب سال به این معنا نیست که طول این شب نسبت به شب های دیگر خیلی بلند تر است بلکه گاهی این طولانی بودن به کمتر از یک دقیقه می رسد. طول شب یلدا در مناطق مختلف ایران به علت تفاوت در غروب و طلوع خورشید متفاوت است. غروب خورشید در روز سی ام آذر ساعت 54:16 دقیقه است و طلوع خورشید در اول دی 7:10 می باشد.

زمان شب یلدای امسال

علت طولانی تر بودن شب یلدا چیست؟

یکی از اتفاقاتی است که انسان هر روز با آن مواجه کوتاه و بلند شدن شب های سال است. ایرانی ها از بسیار قدیم با علم نجوم آشنا بوده اند و با تقسیمات زمان و تفاوت طول شبانه روز و زوایای بین مدارات آشنا بوده و آن را در محاسبات خود لحاظ می کردند.

در اول تیرماه(انقلاب تابستانی) خورشید از شمال شرقی ترین حالت ممکن طلوع کرده و در شمال غربی ترین حالت ممکن غروب می کند. بعد از آن خورشید کم کم به استوای آسمان نزدیک تر می شود تا در اول مهرماه به اعتدال پاییزی برسد و روی استوای آسمان قرار بگیرد.

بعد از اعتدال پاییزی خورشید به سمت جنوب استوای آسمان می رود که برای ساکنان نیمکره شمالی طول روزها کم می شود و خورشید زمان کمتری در آسمان حضور دارد زیرا محل طلوع خورشید هر روز بیشتر به سمت جنوب منحرف می شود که این وضعیت در اول دی ماه به اوج خود می رسد و به آن انقلاب زمستانی می گویند.

زمان شب چله امسال

در این حالت خورشید در جنوبی ترین نقطه شرق طلوع کرده و در جنوبی ترین نقطه غرب غروب می کند بنابراین طول روز به کمترین مقدار خود می رسد. از آنجایی که خورشید کوتاه ترین مسیر ممکن را طی می کند ، در شب انقلاب زمستانی (شب یلدا) طول شب به بیشترین مقدار خود می رسد زیرا مدار حرکت زمین با دایره البروج 23/5 درجه اختلاف دارد و در نقطه انقلاب زمستانی زمین به پایین ترین حد خود و بیشترین اختلاف 23/5- درجه با مدار دایره البروج می رسد.

بیوگرافی

پیج اینستاگرام نم نمک

این مطلب مفید بود؟
(109 رای)
70%

نظر دادن

3 نظرها

  • Thd چهارشنبه, 29 آذر 1402 18:35 توسط Thd

    چون آیین ایران اصیل است

  • علی جعفری سه شنبه, 21 آذر 1402 20:49 توسط علی جعفری

    بهترین شب سال

  • نورمحمد سهراب زهی پنج شنبه, 16 آذر 1402 23:54 توسط نورمحمد سهراب زهی

    شب یلدا میگن مال آیین مسلمانان نیست