ثبت بیوگرافی در گوگل
ثبت بیوگرافی در ویکی پدیا
تبلیغات

در این مطلب جدید در سال 1403 و سال 2024 ، اولین فال حافظ و چه کسی اولین بار فال حافظ گرفت؟ و اولین فال حافظ چه زمانی گرفته شد و اولین فال حافظ به نام چه کسی رقم خورد و ماجرای اولین فال حافظ چه بود و تاریخچه فال حافظ و اولین کسی که برای اول با دیوان حافظ فال گرفت که بود در نم نمک.

چه کسی اولین بار فال حافظ گرفت؟

شاید این پرسش در ذهن خیلی ها باشد که نام حافظ چگونه با شب یلدا گره خورد؟ چرا فقط فال حافظ می گیریم و مثلا فال سعدی ، فردوسی و یا مثلا مولانا نداریم؟ آیا مردم پیش از ظهور حافظ هم به فال اعتقاد داشتند؟چه کسی اولین فال حافظ گرفت و چه زمانی؟چه کسی اولین فال حافظ گرفت و چه زمانی؟

چه کسی اولین بار فال حافظ گرفت؟

زدم این فال و گذشت اختر و کار آخر شد...

برخی شیوع فال های گوناگون مانند کف بینی ، شانه بینی ، ماسه بند ، تعبیر خواب و... را بازمانده از آیین «شمنی» می دانند که در همه جا و به ویژه در مشرق زمین رواج داشته و بیشتر کاهنان ، ساحران و شمنان دست به این کار می زدند. مثلا یونانی ها به شاعر نامدار خود «هومر» تفال می زدند یا عرب ها برای گشودن رازها و آگاهی از آینده و مشکلات خود از دیوان شاعران عرب بهره می گرفتند. در ایران باستان اما مغ ها از سحر و جادو دوری می کردند اما فال گرفتن را بد می دانستند. یکی از انواع فال های رایج در میان آنها نگریستن در آتش مقدس و فال زدن با آن بود. در شاهنامه فردوسی هم بارها از فال زدن های شاهان ، پهلوانان و موبدان یاد شده است.

شاه شمشادقدان ، خسرو شیرین دهنان...

چه کسی اولین بار فال حافظ گرفت؟

استخاره یا همان تفال به قرآن نیز یکی از مرسوم ترین روش های تفال زدن است که پس از ظهور اسلام رایج شد و پس از آن نیز به دیگر آثار ادبی که تصور می شد ، نویسنده اش بهره ای از کلام حق دارد ، گسترش یافت. پس از ظهور حافظ ، تفال به دیوان دیگر شاعران ، بسیار کمتر و «دیوان حافظ» جانشین آن ها شده است. سال ها پس از درگذشت حافظ ، تقدس شخصیت و شعر او بیشتر جلوه گر می شود و به مرور دیوانش نزد مردم احترام پیدا می کند.

محمدعلی اسلامی نُدوشن در پاسخ به این پرسش که چرا فال حافظ می گیریم ، می گوید : «هیچ کدام از شعرای ایرانی نتوانسته اند به اندازه حافظ و مانند حافظ این زبان کنایه و دوپهلو را داشته باشند؛ و چنان که می دانید تمام غزلیات یک نوع حالت دوپهلو دارند به این معنی که دو نوع مفهوم می شود از این شعرها گرفت ، این چیزی است که بسیار آمادگی دارد مانند فال در بیاید ، زمانی که می توان دو یا چند برداشت داشت ، فرض کنید یک برداشت به طرف چپ یکی به طرف راست یکی به طرف زمین یکی به طرف آسمان... این ایهام و کنایه ای که هست و برداشت های مختلفی که ایجاد کرده شما را کمک می کند ، خودتان برداشت کنید نه این که شعر به شما بگوید بلکه شما آن علاقه درونی خودتان را به حساب شعر می گذارید و آن چه را از زبان او می خواهید ، بشنوید از زبان خودتان در واقع از درون خودتان می شنوید. بنابراین این یک مورد مهمی است که کمک کرده است به ابهام خاص حافظ!»

اسلامی ندوشن حافظ را شاعر عوام و خواص می خواند و می گوید : «این هم خاصیت حافظ است که هم خواص از او بهره بگیرند و هم اشخاص کم سواد؛ اشخاصی که به زحمت خواندن می دانند ، دیوان او را با آواز بلند می خوانند و تسلی پیدا می کنند و این خاصیت همین کلمات و موسیقی کلام است که می تواند یک چنین حالت تسلی خاطر ببخشد و در عین حال مشکل ترین شاعر فارسی شناخته شده و به صورت یک موجود معمایی او را در آغوش گرفته...»

که گرچه غرق گناه است می رود به بهشت...

چه کسی اولین بار فال حافظ گرفت؟

درباره اینکه اولین بار از چه زمانی تفأل به حافظ مرسوم شد و چه کسی اولین بار فال گرفت ، روایت­ های متفاوتی وجود دارد. «ادوارد براون» در جلد سوم کتاب «تاریخ ادبیات ایران» اشاره می­ کند که پس از درگذشت حافظ ، عده­ ای بر آن می­ شوند تا با تکفیر او از دفن پیکر «لسان الغیب» در گورستان ممانعت کنند و سرانجام نظر جمع این گونه می شود تا با تفأل از کلام حافظ از خودش در این باره کمک بگیرند.

«براون» در کتاب خود آورده است : «این گروه پس از آن تمامی غزل­ های حافظ را نوشتند و در سبدی ریختند و از کودکی می­ خواهند تا یکی را برگزیند و با کمال تعجب ، پاسخی باورنکردنی و شگفت­ آور از حافظ می­ شنوند که بیتی از آن غزل این است :

قدم دریغ مدار از جنازه حافظ

که گر چه غرق گناهست ، می­رود به بهشت...

به نا امیدی از این در مرو بزن فالی...

حرفه ای ها برای فال حافظ آداب و رسوم خودشان را دارند. فال گیر حرفه ای که معمولا «فال خوان» گفته می شود ، رو به قبله می نشیند و دیوان را مانند کتابی مقدس در دست چپ نگاه می دارد و از صاحب فال می خواهد که نیت کند. سپس با سرِ انگشت به طور تصادفی صفحه ای را باز می کند. نخستین غزلی که در صفحه سمت راست می آید ، غزل فال است و غزل بعدی هم «شاهدِ فال» است که به آن «پس فال» هم گفته می شود.

چه کسی اولین بار فال حافظ گرفت؟

اگر غزل از صفحه قبل شروع شده باشد ، به صفحه قبل رجوع می کنند و از آغاز ، غزل را می خوانند. گاهی نخستین بیتی که می آید ، گاهی بیتِ هفتم ، گاهی تمامِ شعر و گاهی بیتِ مطلع را ملاک قرار می دهند. گاهی هم بیت های اول تا سوم یا اول تا چهارم یا تمام آن را به عنوان مکمل فال می خوانند. برخی نیز اعتقاد دارند که باید پیش از گرفتن فال وضو داشت و رو به قبله نشست و چشم ها را بست و صلوات فرستاد. بعضی هم با خواندن فاتحه برای حافظ و گفتن عبارت «برسد به دست حافظ شیرازی» و فوت کردن به آسمان و سپس باز کردن دیوان ، فال می گیرند.

از جمله باورهای عامیانه این است که هنگام گرفتن فال ، به علایق حافظ مانند شاه چراغ یا آب رُکن آباد یا معشوقه اش «شاخ نبات» او را قسم می دهند؛ که البته شاخ نبات معشوقه حافظ نبوده و در دیوان به این معنی به کار نرفته است.

بیوگرافی

پیج اینستاگرام نم نمک

این مطلب مفید بود؟
(0 رای)
0%

نظر دادن