زندگینامه آذر شیوا و همسرش(Azar Shiva)
- نام : آذر شیوا
- متولد : 2 تیر 1319 تهران
- زمینه فعالیت : سینما ، رادیو
- محل زندگی : پاریس
- پیشه : بازیگر ، دوبلور
- مدرک تحصیلی : لیسانس پرستاری
- سال های فعالیت : 1340-1350
بیوگرافی کامل آذر شیوا
آذر شیو متولد 2 تیر 1319 در تهران بازیگر سینما و تلویزیون ایران است.
آذر شیوا - Azar Shiva
س از اخذ دیپلم متوسطه در 18 سالگی به استخدام رادیو تهران درآمد و یک سال بعد فعالیت دوبله را آغاز نمود.
او در این زمان در رشته پرستاری فارغ التحصیل شد. او در در یک دهه در بیست و یک فیلم ایرانی بازی کرد که از میان آنها سلطان قلب ها و روسپی جزو آثار فراموش نشدنی اوست.
شروع فعالیت در 21 سالگی
او کارش را در سینما با فیلم آهنگ دهکده به کارگردانی مجید محسنی در سال 1340 آغاز کرد
شهرت
پس از آن با بازی در فیلم هایی چون گذشت به کارگردانی فرج الله نسیمیان در سال 1341، آراس خان به کارگردانی ناصر ملک مطیعی در سال 1342، پرستو ها به لانه باز می گردند به کارگردانی مجید محسنی در سال 1342 خود را نشان داد.
بیش تر در نقش زنان مظلوم و معصوم روستایی ظاهر شد ، نقش هایی کلیشه ای که با همه کوششی که آذر شیوا به کار می بست نمی توانست استعداد او را نشان دهد ، او در این فیلم ها ، طبق معمول ، زیر سایه مردان بود و آن چنان به چشم نمی آمد.
بازی با فردین
آذر شیوا بعد از فیلم های ذکر شده ، در فیلمی بازی کرد که در این فیلم از کلیشه زن روستایی خارج شد و نقش چابک تر و مفرح تری را به عهده گرفت. این فیلم ، قهرمان قهرمانان به کارکردانی سیامک یاسمی در سال 1344 با محمدعلی فردین بود که با توفیق تجاری روبرو شد و باعث محبوبیت آذر شیوا گردید. این فیلم در واقع ، پیش درآمد و نسخه تمرینی فیلم گنج قارون بود و پس از موفقیت گنج قارون بود که تیپ دختر پول دار به کلیشه فیلم های روز تبدیل شد و آذر شیوا به عنوان زوج هنری فردین در چند فیلم ، همان نقش را تکرار کرد.
آذر شیوا و محمدعلی فردین
فروزان هم در واقع همین تیپ دختر پول دار را بازی می کرد اما تفاوت آذر شیوا با فروزان در این بود که آذر شیوا از تن نمایی پرهیز کرد و کوشید که نقش را به درستی اجرا کند ، اما نقش ها جای کار کردن نداشت و فیلم ها مبتذل و سهل انگار بود و کوشش های آذر شیوا ثمری نمی داد.
سلطان قلبها
آذر شیوا با بازی در ملودرام های اشک انگیزی چون سلطان قلب ها و روزهای تاریک یک مادر ، روسپی ، قاتلین هم می گریند ، تمام کوشش خود را به کار بست تا کار متفاوتی را عرضه کند اما به طور کلی ، این فیلم ها قابلیت لازم را نداشتند و تماشاگر نخبه را جلب نمی کردند.
خداحافظی از سینما و آدامس فروشی
از اواخر دهه چهل ، فیلم سازان جوان و نو اندیش ، تحولی در سینمای ایران پدید آوردند. امید میرفت که آذر شیوا به خاطر استعدادی که در بازیگری داشت ، جذب این جریان شود ، اما فیلم سازان او را نادیده گرفتند. در واقع آذر شیوا آنچه را که داشت نمی خواست و آنچه را که می خواست نمی یافت.
بنابراین نسبت به سینمای ایران عاصی شد و اعلام کرد که آدامس فروشی را به بازی در فیلم های ایرانی ترجیح می دهد. در ابتدا کسی ادعای او را جدی نگرفت ، اما آذر شیوا به عنوان اعتراض به دانشگاه رفت و آدامس فروخت.
عدم حمایت جامعه
در آن زمان ، دانشجویان پیش قراول ، کسانی بودند که با رژیم شاه مبارزه می کردند و آذر شیوا می خواست با یکی از مظاهر فرهنگی این رژیم مبارزه کند ، او بر این باور بود که دانشجویان از او حمایت خواهند کرد ، اما دانشجویان به آرمان های اجتماعی بزرگ تری می اندیشیدند!!! و آذر شیوا را جزئی از مجموعه منحط سینمای ایران می پنداشتند و به استهزا از کنار او گذشتند!!!
ماجرای آذر شیوا به روزنامه ها کشیده شد و خبرنگاران ، از اهالی سینمای ایران و از جمله تنی چند از فیلم سازان روشنفکر درباره این موضوع نظرخواهی کردند ، اما آنان نیز حاضر به حمایت از آذر شیوا نشدند و حرکت او را نوعی بازی تبلیغاتی تلقی کردند. حرکت آذر شیوا تبلیغاتی نبود او به عهدی که با خود بسته بود وفادار ماند و سینمای ایران را رها کرد و رفت.
وضعیت ازدواج و همسر آذر شیوا
خانم آذر شیوا بعد از کنار کشیدن از بازیگری ازدواج کرد و سپس راهی کشور فرانسه شد و حالا در حومه شهر پاریس زندگی می کند
شباهت آذر شیوا به شیوا خسرومهر
آذر شیوا شباهت جالبی به شیوا خسرومهر بازیگر شینما و تلویزیون دارد که اخباری مبنی بر نسبت فامیلی این دو بازیگر از دو نسل متفاوت به گوش می رسید.
آذر شیوا و شیوا خسرومهر
آذر شیوا کجاست؟
هم اینک خبری از آذر شیوا در دست نیست و مشخص نیست که کجا زندگی می کند.
چندی پیش ، چند تلویزیون فارسی زبان لس آنجلس حال او را جویا شدند و از او خواستند که خبری از خود به اقوام و دوستانش بدهد ، چندی بعد ، کسی به یکی از تلویزیون ها زنگ زد و گفت که آذر شیوا گویا در فرانسه زندگی می کند ، اما خود او هیچ خبری از خود نداده است گویی او نیز احوالپرسی دیگران را جدی نگرفته و از کنار آن با استهزا گذشته است ، هر کجا هست به سلامت باشد.
ماجرای درگذشت آذر شیوا
مدتی خبر های کذبی درباره درگذشت این بازیگر قدیمی منتشر کردند که صحت نداشته و یا حداقل می توان گفت موثق نیست!
فعالیت ها در فرانسه
ایشان سال 1369 با رادیو فارسی زبان فرانسه و انجمن فرهنگی ایرانیان فرانسه بعنوان سرپرست گروه هنری مدت همکاری داشت.
عکس دوران سالمندی آذر شیوا
آثار سینمایی آذر شیوا
- درختان ایستاده می میرند (1350)
- یاقوت سه چشم (1349)
- روسپی (1348)
- قاتلین هم می گریند (1348)
- قصر زرین (1348)
- سلطان قلب ها (1347)
- هنگامه (1347)
- چرخ فلک (1346)
- روزهای تاریک یک مادر (1346)
- زیر گنبد کبود (1346)
- گل آقا (1346)
- داماد فراری (1345)
- خروس جنگی (1344)
- قهرمان قهرمانان (1344)
- من مادرم (1344)
- قانون زندگی (1343)
- آراس خان (1342)
- پرستوها به لانه بازمی گردن (1342)
- گذشت (1341)
- آهنگ دهکده (1340)
جوایز و افتخارات آذر شیوا
- برنده جایزه بهترین بازیگر نقش اول زن از دومین دوره جشنواره سپاس (1349)به پاس بازی در فیلم روسپی.
- برنده پلاک طلای بهترین بازیگر زن از جشنواره فیلم های سینمای ایران (1348) به پاس بازی در فیلم روسپی.
- دوازدهمین بازیگر زن تاریخ سینمای ایران (مشترکا با فخری خوروش و فروزان)