ثبت بیوگرافی در گوگل
ثبت بیوگرافی در ویکی پدیا
تبلیغات

در این مطلب جدید در سال 1403 و سال 2024 ، آرتریواسکلروز (Arteriosclerosis)، یک اصطلاح کلی برای ضخیم شدن و سفتی دیوارهٔ سرخ رگ است.

بیماری آرتریوسکلروز

آرتریواسکلروز (Arteriosclerosis) ، یک اصطلاح کلی برای ضخیم شدن و سفتی دیواره سرخ رگ است.علت و علائم بیماری آرتریوسکلروز و درمان آنعلت و علائم بیماری آرتریوسکلروز و درمان آن

بعبارت دیگر هنگامی که عروق و رگ ها حالت ارتجاعی خود را ازدست می دهند و گاهی قطر عروق تغییر می کند.

این بیماری در شریان های متوسط و بزرگ ایجادمی شود.

شایع ترین نوع آن آترواسکلروز یا تصلب شرایین می باشد که سختی دیواره سرخرگ ها به سبب وجود پلاک های چربی و کلسترول با چگالی پایین ایجاد می گردد.

آترواسکلروز با تسبیب سکته قلبی و مغزی مهم ترین عامل مرگ و میر در بسیاری کشورها است.

افزایش میزان پراکسیداسیون لیپیدی از علل اصلی شروع و پیشرفت آرتریواسکلروز محسوب می گردد.

پاتوفیزیولوژی :

شایع ترین اثرات آترواسکلروز در شریان ها شامل موارد زیر می باشند :

  • باریکی لومن
  • انسداد ناشی از ترومبوز
  • آنوریسم
  • زخم و پارگی

از نتایج غیر مستقیم ، سوء تغذیه و نهایتا فیبروز ارگان هایی است که به وسیله شریان های سخت شده خون رسان می شوند. تمامی سلول های فعال بافت ها به مقادیر زیادی مواد غذایی و اکسیژن نیاز دارند و نسبت به کاهش تامین هر یک از این مواد حساس هستند. اگر کاهش مواد غذایی و اکسیژن شدید دائمی باشد ، این سلول ها دچار نکروز ایسکمیک (مرگ سلولی ناشی از خون رسانی ناکافی) می شوند و به وسیله بافت فیبروزی که به تغذیه کمتری احتیاج دارد ، جایگزین می شود.

علل ایجاد آرتریوسکلروز

عوامل خطر زای قابل کنترل

  • نیکوتین (نظیر تنباکو یا جویدن تنباکو)
  • رژیم غذایی (موجب هایپرلیپیدمی)
  • فشار خون بالا
  • دیابت ( که فرآیند آترواسکلروز را از طریق ضخیم شدن غشاهای قاعده در عروق کوچک و بزرگ سرعت می بخشد )
  • چای
  • تنش
  • شیوه زندگی
  • افزایش پروتئین واکنشی CRP) C)
  • هیپرهموسیستینمی

عوامل خطر غیر قابل کنترل

  • سن
  • جنس
  • استعداد خانوادگی/ژنتیک
پیشگیری :

لنگیدن متناوب یک علامت آترواسکلروز عمومی است که می تواند شاخص انسداد شریان کرونر باشد. گمان می رود که رژیم غذایی سرشار از چربی در پیدایش آترواسکلروز دخالت دارد ، به همین دلیل اندازه گیری کلسترول سرم و شروع تلاش هایی در جهت پیشگیری از بروز بیماری نظیر تعدیل رژیم غذایی مطرح است. انجمن قلب آمریکا کم کردن میزان چربی مصرفی در رژیم غذایی ، جایگزینی چربی های اشباع شده توسط چربی های اشباع نشده ، و عدم کاهش کلسترول دریافتی جهت کم کردن خطر بروز بیماری قلبی-عروقی را پیشنهاد کرده است.

آرتریوسکلروز در کدام قسمت تشکیل میشود؟

آترواسکلروز می تواند در هر نقطه ای از بدن تشکیل شود ، اما عمدتا نقاط دو شاخه شدن شاخه ها و یا عروق کوچک تر شریان ها را درگیر می کنند. در اندام تحتانی و نزدیک شامل آئورت داخل شکمی ، شریان های مشترک ایلیاک ، دهانه شریان های سطحی ران و عمقی و شریان سطحی ران در کانال دور کننده به طور ویژه تنگ هستند. در قسمت دور زانو ، آترواسکلروز می تواند در هر جایی در طول شریان روی دهد.

علی رغم وجود نظریه های زیاد در زمینه پیدایش آترواسکلروز ، هیچ نظریه ای به طور کامل پاتوژنز آن را توضیح نداده است ، اما بخش هایی از نظریه های متعدد همراه با نظریه واکنش به صدمه وجود دارند. بر طبق این فرضیه ، صدمه سلول های اندوتلیال احتمالا در اثر اختلالات همودینامیک طولانی مثل تنش های پاره کننده ، جریان پر تلاطم ، پرتو ، مواد شیمیایی و یا افزایش لیپید خون به طور مزمن در سیستم شریانی به وجود می آیند.

صدمه سلول های اندوتلیال باعث ایجاد شرایط مناسب برای تجمع و چسبندگی پلاکت و مونوسیت ها در محل صدمه می شوند. سلول های عضلات صاف مهاجرت کرده و تکثیر می شوند و امکان تشکیل شکلی از ماتریکس کلاژنی و فیبر های الاستیک را می دهند.

آرتریوسکلروز

مصرف دخانیات چگونه می تواند به سیستم قلب و عروق آسیب برساند؟

با مصرف دخانیات ، گاز مونواکسید کربن و نیکوتین وارد عروق می شود. دود حاصل از دخانیات می تواند به مرور زمان دیواره صاف داخل عروق کرونر قلب را تخریب کند و این امر مقدمه ورود و رسوب چربی به داخل جدار رگ و بروز آرتریواسکلروز (تصلب شرایین) را فراهم می کند. از سوی دیگر ، عضلات یک قلب سالم برای پمپاژ مناسب خون ، نیاز به خون رسانی مناسب دارد که این کار توسط عروق کرونر انجام می شود. مصرف دخانیات با تشدید آرتریواسکلروز و بالابردن فشارخون و همچنین اثرات منفی بر چربی خون ، موجب بروز لخته در عروق کرونر و سکته قلبی می شود.

تدابیر طبی :

تدابیر طبی آترواسکلروز در ارتباط با تعدیل عوامل خطرساز ، یک برنامه ورزش کنترل شده به منظور بهبود گردش خون و ظرفیت عملکردی ، دارودرمانی ، و نیز روش های مداخله ای یا جراحی گرافت می باشد.

درمان جراحی :

روش جراحی عروق به دو گروه تقسیم می شوند :

  • روش های جراحی جریان داخلی که تامین خون رسانی از راه آئورت به شریان رانی صورت می پذیرد .
  • روش های جراحی جریان خارجی که به عروق خونی زیر شریان رانی خون رسانده می شود.
زنان یا مردان

آرتریواسکلروز در مردان شایعتر است.

بیوگرافی

پیج اینستاگرام نم نمک

این مطلب مفید بود؟
(2 رای)
100%

نظر دادن